Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 | 4:08

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη Λήμνου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη Λήμνου κυρού Ιερόθεου τελέστηκε σήμερα το πρωί στον ναό της Παναγίας Τριάδος στη Μύρινα.

Στην αρχιερατική θεία λειτουργία που προηγήθηκε συνιερούργησαν οι μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος και Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος ενώ συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα παρέστη ο τοποτηρητής της μητρόπολης Λήμνου, μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος.

Στην ομιλία του, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος ανέλυσε τη σημερινή ευαγγελική περικοπή η οποία αναφέρεται στην ανάσταση του υιού της χήρας της Ναϊν. Ο κ. Τιμόθεος περιέγραψε τη στιγμή της συνάντησης της εξοδίου πομπής του θανόντος υιού της χήρας, της πομπής του θανάτου, με την πομπή του Ιησού, των μαθητών και των ακολούθων τους, την πομπή της ζωής και της Ανάστασης, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για τη λύπη που αισθάνθηκε ο Κύριος και την αγάπη που έδειξε στη χαροκαμένη γυναίκα, ανασταίνοντας τον μοναχογιό της, όπως είχε προηγουμένως αναστήσει την κόρη του Ιαείρου. Μέσα από τα θαύματα αυτά, ήθελε να προετοιμάσει τον κόσμο για τη δική Του Ανάσταση αλλά και την ανάσταση των πιστών, εξήγησε.

«Αυτή την πίστη και τη βεβαιότητα ήλθαμε σήμερα εδώ να διακηρύξουμε και να επιβεβαιώσουμε, τελούντες το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του πολιού και σεβαστού μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου, ο οποίος επί 31 χρόνια εποίμανε την ακριτική αυτή μητρόπολη. Ήρθαμε για να παρακαλέσουμε τον Κύριο να τον αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων και να τον καταστήσει συμπάρεδρο του Ουρανίου Θυσιαστηρίου Του, όπως ακριβως τον ανέδειξε και άξιο λειτουργό του επιγείου Θυσιαστηρίου Του», επισήμανε ο κ. Τιμόθεος.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «η σκέψη μου σήμερα με γυρίζει 31 χρόνια πίσω, την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 1988, όταν λειτούργησα σ’ αυτόν τον ναό, ως νέος διάκονος, με τον φέρελπι Αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Πολυκανδριώτη, διάδοχο του Μακαριστού Ιεροθέου στη Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας, προετοιμάζοντας την ενθρόνιση του αοιδίμου Ιεροθέου, κατά την οποία γεύθηκα τη μεγάλη χαρά του λαού της Λήμνου για το νέο Ποιμενάρχη του».

Μετά το τέλος του μνημοσύνου, οι τρεις αρχιερείς τέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του μητροπολίτη Λήμνου.

Φωτογραφίες: Ι. Μ. Σύρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ