Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 13:00

Το Πατριαρχείο Ρωσίας σβήνει από τα Δίπτυχα και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Τη διακοπή της κοινωνίας με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο και την παύση της μνημόνευσής του στα Δίπτυχα αποφάσισε το Πατριαρχείο της Ρωσίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς του Συνόδου, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κυρίλλου, μετά την αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας και τη μνημόνευση του μητροπολίτη Επιφανίου από τον κ. Θεόδωρο.

Το Πατριαρχείο Ρωσίας διακόπτει την κοινωνία με τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, διατηρεί, όμως, όπως έκανε και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τους μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, την κοινωνία με όσους από τους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διαφοροποιηθούν από τον κ. Θεόδωρο και δεν στηρίξουν την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Ρωσίας, Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.

Ο κ. Λεγκόιντα χαρακτήρισε αντικανονικές τις ενέργειες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας γιατί, όπως είπε, η αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας δεν έγινε ύστερα από ψηφοφορία των ιεραρχών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι “η απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου να αναγνωρίσει τους ουκρανούς σχισματικούς έρχεται σε αντίθεση με επανειλημμένες δηλώσεις του για την υποστήριξη της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και του Μητροπολίτη Ονούφριου του Κιέβου και όλης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου της δήλωσης που έγινε κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Θεοδώρου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στις 27 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2018, τρεις εβδομάδες μετά την εισπήδηση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία μέσω του διορισμού εξαρχίας στο Κίεβο”.

Η σημερινή Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρωσίας αποφάσισε, επίσης, να καταργήσει την Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα και να μετατρέψει την Εξαρχία της Μόσχας στην Αλεξάνδρεια σε ρωσικό ναό. Επιπλέον, το Πατριαρχείο Ρωσίας αποφάσισε να αποσύρει από τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τις ενορίες της Ρωσικής Εκκλησίας που βρίσκονται στην αφρικανική ήπειρο, δίνοντάς τους σταυροπηγιακή ιδιότητα.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ