Σάββατο 25 Ιουνίου 2022 | 10:33

Το μεταξύ γέννας και θανάτου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Γεννηθήκαμε και θα πεθάνομε. Αυτό είναι το πιο βέβαιο. Στη γη αυτή δεν υπάρχει αθανασία. Η αθανασία και το ατελεύτητο είναι ίδιον της μετά θάνατον ζωής. Εκεί θα ζούμε αιώνια. Στον παράδεισο ή στην κόλαση.

Για τον άνθρωπο που γεννιέται επί της γης, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Θεού, το κομμάτι της επίγειας ζωής του έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι το πιο σπουδαίο. Από αυτό εξαρτάται η μόνιμη ευτυχία του ή η μόνιμη δυστυχία του στην μετά θάνατον ατελεύτητη ζωή.

Δεν υπάρχει ορισμός του χρόνου. Παρά ταύτα, από τη στιγμή που γεννιόμαστε, μέχρι τη στιγμή που θα πεθάνομε, ζούμε σε μία περίοδο του χρόνου. Η περίοδος αυτή του χρόνου είναι πολύ σπουδαία για τα υλικά και πνευματικά πράγματα.

Για τα υλικά πράγματα, όσο πιο νωρίς αρχίσει ο άνθρωπος να εκμεταλλεύεται το χρόνο, τόσο πιο πετυχημένος θα είναι. Αν εκμεταλλευθεί σωστά το χρόνο των σπουδών του, τόσο γρηγορότερα θα είναι πετυχημένος στη ζωή του και θα προσφέρει περισσότερα στον εαυτό του και στην κοινωνία. Το ίδιο συμβαίναι και με τα πνευματικά πράγματα. Υπάρχει όμως εδώ μία εξαίρεση. Παρεμβάλλεται η μετάνοια. Με την μετάνοια, όσα κι αν έχασε στο παρελθόν δεν μετράνε. Και όσα κακά και αν έγραψε δεν μετράνε. Με την μετάνοια ο Θεός παίρνει το σφουγγάρι και σβήνει τα προηγούμενα κακά.

Μερικές πρακτικές συμβουλές. «Φείδου χρόνου». Μην σπαταλάς τον χρόνο σου. Δεν ξέρεις μέχρι πότε θα τον έχεις. Μην περιμένεις να μετανοήσεις και να σβήσεις το κακό παρελθόν σου. Δεν ξέρεις πότε θα φύγεις. Ο θάνατος έρχεται «ως κλέπτης εν νυκτί».

Γύρισε και κοίταξε πίσω σου. Αξιολόγησε το παρελθόν σου. Σαν απόγονος των αρχαίων Ελλήνων, ρώτα. Στο χρόνο που πέρασε τι καλό έκανα; Τι κακό έκανα; Τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα;

Προγραμμάτισε το μέλλον σου. Βάλε τα πράγματα στη σειρά. Κάνε πρόγραμμα. Τήρησε το πρόγραμμα επακριβώς. Στο τέλος της χρονιάς η συγκομιδή θα είναι μεγάλη.

Ενώ ζεις επί της γης και ξέρεις ότι θα φύγεις, σκέψου πάντοτε τα εν ουρανοίς. Τα άφθαρτα. Τα ατελεύτητα.

Στην χρονιά αυτή, αγαπημένοι μου χριστιανοί, όλοι μαζί, χέρι με χέρι να προχωρήσομε. Να αφήσομε τις κακίες. Να είμαστε γαντζωμένοι στην πίστη. Η πίστη σώζει. Είναι η άγκυρα της ζωής. Καλό μας ταξίδι στο νέο χρόνο, με πίστη στο Θεό. Με ελπίδα. Με αγάπη στην καρδιά για όλους. Με τεντωμένο απλόχερα το χέρι, για να είμαστε καλοί Σαμαρείτες.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Τεχθέντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ