Πάνω σε ένα ψέμα, εκτός εάν ήταν άγνοια η οποία όμως δεν δικαιολογείται σε τέτοια ζητήματα, φαίνεται πως στηρίχτηκε η βασική επιχειρηματολογία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Ξυδάκη στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση του Ιδρύματος της Τήνου.

Ο βουλευτής που ήταν και ο βασικός υποστηρικτής της τροπολογίας, είπε πως «Το 1977, με τον μεγάλο νόμο 590, ρυθμίζεται και συντάσσεται ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σε πλήρη συμφωνία τότε των πολιτικών δυνάμεων, της Ιεράς Συνόδου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Σεραφείμ Τίκα, του Μακαριστού τότε Αρχιεπισκόπου, αυτός ο καταστατικός χάρτης διέπει τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και έχει ένα άρθρο, το άρθρο 66, που εξαιρεί από τα εκκλησιαστικά ιδρύματα ειδικώς αυτό το Πανελλήνιο Ίδρυμα. Αυτή είναι η παράδοση, η Εκκλησία σέβεται την παράδοση, όπως και το κράτος σέβεται την παράδοση».

Η αλήθεια είναι πως πράγματι ο Καταστατικός Χάρτης ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας και συμφωνίας Εκκλησίας και Κράτους. Η άλλη αλήθεια όμως την οποία ο κ. Ξυδάκης εμφανίζει διαφορετικά, είναι πως η ίδια η Εκκλησία έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει πως δεν συμφώνησε ποτέ με την εξαίρεση της Τήνου από τις προβλέψεις του Καταστατικού Χάρτη.

Το πιο ανησυχητικό από τον τρόπο παρουσίασης του θέματος από τον κ. Βουλευτή όμως είναι, πως αναφέροντας ως μόνη εξαίρεση την περίοδο της Χούντας, ουδείας άλλος έκανε αλλαγές. «Κανένας νομοθέτης και κανένα Κοινοβούλιο δεν το έκανε ως το1969, που η δικτατορία με ένα δικό της διάταγμα το μετέβαλε σε εκκλησιαστικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης αφήνοντας ουσιαστικά να πλανάται στην αίθουσα του Κοινοβουλίου πως η Εκκλησία σήμερα διεκδικεί την επαναφορά μιας χουντικής μεταρρύθμισης.

Αν είναι λοιπόν να λέμε αλήθειες κύριε βουλευτά… καλό είναι να τις λέμε ολόκληρες!

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: