Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

Το μεγάλο ψέμα ή η μισή αλήθεια του κυρίου Ξυδάκη

Πάνω σε ένα ψέμα, εκτός εάν ήταν άγνοια η οποία όμως δεν δικαιολογείται σε τέτοια ζητήματα, φαίνεται πως στηρίχτηκε η βασική επιχειρηματολογία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Ξυδάκη στην χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση του Ιδρύματος της Τήνου.

Ο βουλευτής που ήταν και ο βασικός υποστηρικτής της τροπολογίας, είπε πως «Το 1977, με τον μεγάλο νόμο 590, ρυθμίζεται και συντάσσεται ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σε πλήρη συμφωνία τότε των πολιτικών δυνάμεων, της Ιεράς Συνόδου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Σεραφείμ Τίκα, του Μακαριστού τότε Αρχιεπισκόπου, αυτός ο καταστατικός χάρτης διέπει τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και έχει ένα άρθρο, το άρθρο 66, που εξαιρεί από τα εκκλησιαστικά ιδρύματα ειδικώς αυτό το Πανελλήνιο Ίδρυμα. Αυτή είναι η παράδοση, η Εκκλησία σέβεται την παράδοση, όπως και το κράτος σέβεται την παράδοση».

Η αλήθεια είναι πως πράγματι ο Καταστατικός Χάρτης ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας και συμφωνίας Εκκλησίας και Κράτους. Η άλλη αλήθεια όμως την οποία ο κ. Ξυδάκης εμφανίζει διαφορετικά, είναι πως η ίδια η Εκκλησία έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει πως δεν συμφώνησε ποτέ με την εξαίρεση της Τήνου από τις προβλέψεις του Καταστατικού Χάρτη.

Το πιο ανησυχητικό από τον τρόπο παρουσίασης του θέματος από τον κ. Βουλευτή όμως είναι, πως αναφέροντας ως μόνη εξαίρεση την περίοδο της Χούντας, ουδείας άλλος έκανε αλλαγές. «Κανένας νομοθέτης και κανένα Κοινοβούλιο δεν το έκανε ως το1969, που η δικτατορία με ένα δικό της διάταγμα το μετέβαλε σε εκκλησιαστικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης αφήνοντας ουσιαστικά να πλανάται στην αίθουσα του Κοινοβουλίου πως η Εκκλησία σήμερα διεκδικεί την επαναφορά μιας χουντικής μεταρρύθμισης.

Αν είναι λοιπόν να λέμε αλήθειες κύριε βουλευτά… καλό είναι να τις λέμε ολόκληρες!

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Ιερά Σύνοδος: «Γιατί ενοχλεί το δικαίωμα ψήφου του Επισκόπου σε μια δημοκρατική κοινωνία;»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Από τη βιασύνη τους να διώξουν τον Μητροπολίτη από το ΠΙΙΕ Τήνου το άφησαν ακέφαλο

Αναδημοσίευση

Στο ΣτΕ η κόντρα Κυβέρνησης-Εκκλησίας για την Ευαγγελίστρια Τήνου

Αναδημοσίευση

Ξυδάκης: «Η Εκκλησία δεν μπορεί να υπαγορεύει στις εκλεγμένες πολιτικές ηγεσίες τι θα πράξουν»

Αναδημοσίευση

«Καρφιά» Τσίπρα προς την εκκλησία για την Παναγία της Τήνου

Αναδημοσίευση

Με αιχμές κατά της Εκκλησίας ψηφίστηκε η τροπολογία για την Τήνο

Ανδρέας Λουδάρος