Με οδηγό τις εμπειρίες του από την Λεμεσό, την Οξφόρδη, τον όσιο Σωφρόνιο του Έσσεξ, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο της Κύπρου και την ιεραποστολική Μητρόπολη Κένυας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ταξίδεψε τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης σε μια πορεία ζωής συνυφασμένη με την εκκλησιαστική μαρτυρία, τη διακονία του συνανθρώπου και τη διαλογική σχέση προς κάθε ετερότητα της οικουμένης. Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (CEMES), έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Αμφιθέατρο «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» της Ι. Μ. Αγ. Θεοδώρας.
Τον Σεβασμιώτατο, υποδέχτηκαν εκ μέρους του Δ.Σ. του Κέντρου, ο Πρόεδρος επί τιμή, Ομ. Kαθ. κ. Πέτρος Βασιλειάδης και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Νίκος Κοσμίδης. Ο κ. Βασιλειάδης, μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του απουσιάζοντος Προέδρου, Ομ. Καθ. Νικόλαου Ζαχαρόπουλου, παρουσίασε τα βιογραφικά στοιχεία του τιμώμενου προσώπου, σημειώνοντας την απόφαση του Δ.Σ. να τιμήσει τον Σεβασμιώτατο ως επίτιμο μέλος του CEMES. Από πλευράς του, ο κ. Κοσμίδης παρουσίασε συνοπτικά τον χαρακτήρα του Κέντρου, τη διαγενεακή διάσταση του έργου του και το ενδιαφέρον των μελών του να συμβάλουν στην ενίσχυση των διορθοδόξων σχέσεων σε μια, ομολογουμένως, κρίσιμη ιστορική περίοδο για την ενότητα και την κοινή μαρτυρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Εμπειρίες από την ορθόδοξη ιεραποστολή στην Αφρική και τον οικουμενικό διάλογο στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών», ο Σεβασμιώτατος, μοιράστηκε με το κοινό στιγμές από την προσωπική του ιστορία, παρουσιάζοντας τους ανθρώπους οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στο να πραγματοποιήσει τις διδακτορικές σπουδές του -παρά τις οικονομικές δυσκολίες- στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενέστατα στο πώς βρέθηκε να ποιμαίνει τα αυξανόμενα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κένυας, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνουν μόνο πιστούς προερχόμενους από τις παραδοσιακά ορθόδοξες χώρες, αλλά, κυρίως, ανθρώπους οι οποίοι γνώρισαν την Ορθοδοξία μέσω της ιεραποστολικής της δραστηριότητας. Σήμερα, στο ποίμνιο της Μητρόπολης Κένυας, συμπεριλαμβάνονται και μέλη τοπικών αφρικανικών φυλών, όπως της φυλής των Μασσάι. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι συμμετέχοντες άκουσαν την προσωπική μαρτυρία του κ. Μακαρίου για τις σχέσεις εμπιστοσύνης και κατανόησης τις οποίες ανέπτυξε ο ίδιος με τοπικές φυλές ακόμα και μέσα από περιστατικά τα οποία θυμίζουν τις εξιστορήσεις της ιεραποστολικής Εκκλησίας των πρωτοχριστιανικών αιώνων.
Ο κ. Μακάριος, κατά παράκληση των μελών του Κέντρου CEMES, αναφέρθηκε και στην πολύχρονη εμπειρία την οποία έχει αποκομίσει μέσα από τη συμμετοχή του ως εκπροσώπου, αρχικά της Εκκλησίας της Κύπρου, και, στη συνέχεια, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και εν γένει στον διαχριστιανικό, διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο. Τόνισε με έμφαση το γεγονός πως όσοι αντιδρούν στον οικουμενικό διάλογο, αγνοούν -ηθελημένα- την εμπειρία, τις ανάγκες και τις σοβαρές και πολλές φορές έκτακτες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στις χώρες όπου αναπτύσσεται ιεραποστολικό έργο. Την ίδια άποψη εξέφρασε με παρέμβασή του και ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ιδρυτικό μέλος του κέντρου, επικαλούμενος και τη δική του εμπειρία από την εποχή κατά την οποία διακονούσε στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, αλλά και από τη θέση του ποιμένα της Μητρόπολης Βρυούλων.
Σε απάντηση σχετικής ερώτησης, ο Μητροπολίτης Κένυας παραδέχθηκε πως σε πανορθόδοξο επίπεδο παραμένει ζωντανή η ανάγκη της από κοινού κατανόησης του πλαισίου σχέσεων των Ορθοδόξων με τους Χριστιανούς των άλλων εκκλησιών και ομολογιών, αλλά και τους πιστούς των άλλων θρησκευτικών παραδόσεων.
Τόσο ο τιμώμενος ομιλητής, όσο και ο Προέδρος επί τιμή, καθώς και το ιδρυτικό μέλος του κέντρου, κ. Ξενοφών Καράπας, αναφέρθηκαν στην παρακαταθήκη την οποία έχει αφήσει ο μακαριστός Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου. Μια παρακαταθήκη η οποία συνοψίζεται στη διαλογική και συνάμα ιεραποστολική διάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πάντα σε πλαίσιο αγάπης και μαρτυρίας της αλήθειας προς τον κάθε συνάνθρωπο.
Ο Μητροπολίτης Κένυας, τόνισε πως αυτή ήταν και η στάση του οσίου Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ, ιδρυτού της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας. Θυμήθηκε τις φορές που είδε τον όσιο Σωφρόνιο να ανοίγει απροϋπόθετα την αγκαλιά του όχι μόνο στους ετερόδοξους Χριστιανούς αλλά και στους πιστούς άλλων θρησκειών ή και στα μέλη ανοίκειων προς τον Χριστιανισμό φιλοσοφικών ρευμάτων, οι οποίοι επισκέπτονταν την Μονή, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.
Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση συμμετείχε και αντιπροσωπία του Κέντρου Προστασίας Ανήλικων της Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Φάρος του Κόσμου». Τα παιδιά του «Φάρου», τραγούδησαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
Φωτογραφίες: Αρσένης Αρσενάκης – Νίκος Κοσμίδης