Ελλάδα

Το «Εργαστήρι Ψαλτικής» στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Μια κατανυκτική βραδιά με ύμνους βυζαντινής μουσικής που απέδωσε η χορωδία «Εργαστήρι Ψαλτικής», έλαβε χώρα απόψε στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Η μουσική βραδιά περιελάμβανε ύμνους σε μουσική σύνθεση των Δημοσθένη Παϊκόπουλου, Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, Φωτίου Κετσετζή, Αθανασίου Βουγιουκλή, Νικολάου Γιάννου κια Joseph Yazbeck, ενώ την διεύθυνση της χορωδίας είχε ο χοράρχης Αθανάσιος Παϊβανας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ό πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών ενώ το παρών έδωσε πλήθος ιεροψαλτών που κοσμούν τα αναλόγια της Αθήνας.

Ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στον ρόλο του ιεροψάλτη μέσα στην Θεία Λατρεία λέγοντας πως ο ιεροψάλτης δεν είναι απλά ένας αυτόνομος καλλιτεχνικός δημιουργός, αλλά ένας λειτουργός της Εκκλησίας που ανηκει στον κατώτερο κλήρο»

Πρόσθεσε επίσης ότι «θεωρούμαστε πολύ ευλογημένοι που είμαστε φορείς μιας τέτοιας σπουδαίας παραδόσεως. Είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό, που σε μέρες εθνικού αποχρωματισμού και πολτοποίησης και τάσεις μηδενιστικών αξιών, η παράδοση λειτουργεί με προοπτική μέλλοντος. Η παράδοση δεν δημιουργήθηκε από χαρισματικές ατομικότητες αλλά από τις κοινότητες των Ρωμιών και των Ελλήνων Ορθόδοξων».

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Χειροθεσία πρωτοπρεσβυτέρου στον Άγιο Δημήτριο Όπλων (BINTEO)

Σπύρος Παπαγεωργίου

Θεσπιών: «Εμείς τελικά ποιον Χριστό θέλουμε;»

Σπύρος Παπαγεωργίου

Ύμνοι και λόγοι για την Μεγάλη Εβδομάδα στον Άγιο Αντώνιο Άνω Πατησίων

Σπύρος Παπαγεωργίου

Πρόσκληση Ιερώνυμου σε Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την Αθήνα στις 23 Μαΐου

Ανδρέας Λουδάρος

Θεσπιών: «Η πραγματική πρόκληση είναι να αλλάξουμε»

Αναστάσιος Βόπης

Η ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στην Μητρόπολη Αθηνών

Αναστάσιος Βόπης