Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 | 1:20

ΤΟ ΕΔΑΔ κατά του συστήματος των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Ανοιχτή θύρα παραβίασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με τη σημερινή απόφαση Τμήματος του σχετικά με το σύστημα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έγινε κατά των υπουργικών αποφάσεων Γαβρόγλου το καλοκαίρι του 2017 από γονείς και μαθήτριες, με αίτημα την ακύρωση των εν λόγω υπουργικών αποφάσεων λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων τους για πρόσβαση σε ένα μάθημα κριτικό, πλουραλιστικό και αντικειμενικό, χωρίς καταγραφή των θρησκευτικών ή φιλοσοφικών τους πεποιθήσεων, όπως άλλωστε επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρακτικά οι γονείς και οι δυο μαθήτριες προσέφυγαν αρχικά στο ΣτΕ και μετά στο ΕΔΔΑ, καθώς το ελληνικό ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ύστερα από διαρκείς οίκοθεν αναβολές από μήνα σε μήνα, πρακτικά ματαίωσε την δυνατότητα δικαστικού ελέγχου και ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων εντός του τρέχοντος σχολικού έτους.

Το Ιανουάριο του 2018 οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παραβίαση του δικαιώματός τους για σεβασμό της ιδιωτικής τους ζωής, για σεβασμό της θρησκευτικής τους συνείδησης και για πρόσβαση σε αντικειμενική, κριτική και πλουραλιστική εκπαίδευση, χωρίς κατήχηση και αποκλεισμούς με κριτήριο τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Το ΕΔΑΔ σε απόφαση Τμήματός του έκρινε χθες ότι η υποχρέωση του μαθητή να αποκαλύψει τις πεποιθήσεις του για να απαλλαγεί από τη θρησκευτική εκπαίδευση στο σχολείο είναι αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ έκριναν πως το σύστημα αυτό υπάρχει κίνδυνος να αποτρέπει τους γονείς να ζητούν απαλλαγή από τη θρησκευτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα οικογένειες που κατοικούν, όπως αυτές των εναγόντων, σε μικρά νησιά, τη Μήλο και τη Σίφνο, «όπου η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένη θρησκεία και όπου ο κίνδυνος στιγματισμού είναι σαφώς πιο αυξημένος απ’ ό,τι στις μεγάλες πόλεις». Οι δικαστές διαπίστωσαν επίσης πως επειδή δεν υπάρχει πρόταση για μάθημα αντικατάστασης, τα παιδιά «θα χάνουν ώρες μαθήματος μόνο και μόνο επειδή αποκάλυψαν τις πεποιθήσεις τους».

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά έπεται της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Θρησκευτικά με την οποία έχει ζητήσει ήδη από το υπουργείο Παιδείας να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο των απαλλαγών από το μάθημα που χρονολογείται από το 2015 και να το εκσυγχρονίσει για να μην περιλαμβάνει αιτιολόγηση των λόγων της απαλλαγής και απλά να γίνεται εφικτή μόνο με την επίκληση συνειδησιακών ή θρησκευτικών λόγων, χωρίς όμως αιτιολόγηση.

Στην πολιτική όψη της, η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλου αποδεικνύει περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να παγιδεύσει την Εκκλησία της Ελλάδος πιέζοντας την να αποδεχθεί τα νέα προγράμματα σπουδών με την λογική ότι εφόσον έχουν θρησκειολογικό χαρακτήρα θα εξάλειφαν την ανάγκη για απαλλαγές, αφού θα ήταν υποχρεωτικό να τα παρακολουθούν όλοι οι μαθητές. Οι γονείς και οι μαθήτριες προσέφυγαν κατά αυτών των προγραμμάτων σπουδών του Κώστα Γαβρόγου με τον ισχυρισμό ότι «είναι πολύ ορθόδοξα» ή πολύ «χριστιανικά».

Η απόφαση για το σύστημα απαλλαγής προέρχεται από τμήμα και όχι από μείζονα σύνθεση, κάτι που σημαίνει ότι το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει προθεσμία τριών μηνών να ζητήσει την παραπομπή της στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως. Εάν υποβληθεί τέτοια αίτηση, μια σύνθεση από πέντε δικαστές θα αποφασίσει εάν η υπόθεση θα πρέπει να παραπεμφθεί για περαιτέρω εξέταση. Σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση θα δικαστεί με ακροαματική διαδικασία στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως και θα εκδοθεί τελική απόφαση. Εάν απορριφθεί το αίτημα, η απόφαση του Τμήματος θα κηρυχθεί τελική την ίδια ημέρα.

Η σημερινή απόφαση του ΕΔΔΑ «αδειάζει» και την Ένωση Αθέων, καθώς δεν ασχολήθηκε με το μείζον αίτημα της Ένωσης σχετικά με το μάθημα, ότι δηλαδή τα Θρησκευτικά στην Ελλάδα έτσι όμως διδάσκονται αντιτίθενται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, κυρίως αν θα προσφύγει κατά της απόφασης. Μέχρι στιγμή πάντως, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει σχολιάσει την απόφαση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ