Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σύμφωνα με την οποία “Οι χριστιανοί στην Τουρκία πιέστηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση του Ερντογάν να υπογράψουν μια δήλωση ότι δεν αντιμετωπίζουν θρησκευτικές διώξεις στο έθνος” .
Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Πρακτορείο Αναντολού, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η Τουρκία δεν έχει προβλήματα με τις θρησκευτικές μειονότητες. “Η Τουρκία δεν έχει προβλήματα με τις [θρησκευτικές] μειονότητες. Απειλές σιωνιστικής νοοτροπίας απο Αμερικανούς Ευαγγελιστές ειναι απαράδεκτες”.
Η δήλωση έρχεται μετά την υπογραφή κοινής δήλωσης Ελληνορθόδοξων, Αρμενίων και Εβραίων ηγετών και την άρνηση των ισχυρισμών για “πίεση” στις μειονοτικές θρησκευτικές ομάδες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Sabah, η δήλωση έχει ως εξής: «Ως θρησκευτικοι εκπρόσωποι και ηγέτες των διαφορετικών θρησκειών και πεποιθήσεων που διαμένουν στη χώρα μας εδώ και αιώνες, ζούμε με τα πιστεύω μας και ασκούμε τη λατρεία μας ελεύθερα σύμφωνα με τις παραδόσεις μας. Οι δηλώσεις που ισχυρίζονται ή / και υπονοούν ότι οι πεποιθήσεις μας είναι υπό πίεση είναι εντελώς αβάσιμες και υπερβαίνουν την πραγματικότητα. Πολλά προβλήματα και περιπτώσεις θυματοποίησης που εμφανίστηκαν στο παρελθόν έχουν επιλυθεί εγκαίρως.”
Ωστόσο, το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, που αποτελούν Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρνήθηκε τη δήλωση, μέσω του Εθνικού Διοικητή του, Αντώνιου Ι. Λυμπεράκη, γράφωντας ότι η δήλωση υπογράφηκε υπό πίεση.
“Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκφράζει τη λύπη του για την πίεση που άσκησε ξεκάθαρα η τουρκική κυβέρνηση στις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας, για να λάβουν μια δήλωση για τη θρησκευτική ελευθερία απ ’αυτούς”, γράφει.
Προσθέτει επίσης “ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος Ευαγγελιστής ή να έχει «σιωνιστική νοοτροπία» για να διαπιστώσει ότι η δήλωση των εκπροσώπων των ελληνικών ορθόδοξων και αρμενικών εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών μειονοτικών κοινοτήτων αποκτήθηκε υπό την πίεση.
Το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, επίσης, επισημαίνει πέντε σημεία, σύμφωνα με τα οποία αποδεικνύεται η παρέμβαση της Τουρκίας στις θρησκευτικές ελευθέρίες της χώρας.
1) Η έλλειψη νομικής ταυτότητας του τουρκικού κράτους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,
2) Το κλείσιμο της Θεολογικού Σχολής της Χάλκης το 1971 και η επακόλουθη αδυναμία εκπαίδευσης νέων κληρικών,
3) Κατάσχεση χιλιάδων περιουσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την τουρκική κυβέρνηση,
4) Παρέμβαση στις πατριαρχικές εκλογές,
5) Η μη αναγνώριση του ιστορικού και σεβασμού του “Οικουμενικού” καθεστώτος του Πατριαρχείου.
Καταλήγει στην ανακοίνωσή της πως “Λαμβάνοντας υπόψη αυτά και άλλες πτυχές της δυσκολίας των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία, είναι σαφές ότι ο Ερντογάν ενεργεί ως δικτάτορας, ζητώντας άπό τις θρησκευτικές μειονότητες να υπογράψουν ένα χαρτί που αμαυρώνει την πραγματικότητα όταν βρίσκονται δεν υπάρχει θέση να αρνηθεί, για το φόβο ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο “.