Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 | 12:49

Τον Όσιο Σεραφείμ του Σαρώφ και τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαραθώνος τίμησαν στην Ηλιούπολη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Κατά την μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ, σήμερα στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, με πανηγυρικό συλλείτουργο και την παρουσία πολλών πιστών, εορτάστηκε η έναρξη του νέου έτους αλλά τελέσθηκε και το εννιάημερο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Μαραθώνος Μελίτωνα.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ συμμετείχε πλειάδα ιερέων από διάφορες Μητροπόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο πρωτοσύγκελος Σικάγου, Επίσκοπος Μωκησού κ. Δημήτριος καθώς και ο πρωτοσύγκελλος Μεγάρων και Σαλαμίνος Αρχιμ. Προκόπιος Γεωργίου.

Ο εορτάζων τα ονομαστήρια του προϊστάμενος του ναού π. Σεραφείμ Δημητρίου ανέλαβε την διακονία του λόγου, ομιλώντας για τον προστάτη Άγιό του, όσιο Σεραφείμ τον Ρώσο τον ασκητή που “η ακτινοβόλος προσωπικότητά του ενέπνευσε εκατομμύρια Ρώσους να ομολογήσουν τον Χριστό”.

Με ιδιαίτερη ένταση και θέρμη, χαρακτηριστικό των κηρυγμάτων του, αναφέρθηκε στην μαύρη επέτειο των 100 χρόνων από την επέλαση των Μπολσεβίκων στην Ρωσία και τόνισε «Από τον τάπητα (χαλί) που ήταν τυλιγμένο το σκήνωμά του Οσίου Σεραφείμ και κλεισμένο στο Μουσείο Αθεΐας, έδινε για 70 χρόνια κουράγιο και υπομονή στους κληρικούς να κάνουν κρυφά, στις κατακόμβες, τα ιερά μυστήρια και να μεταδίδουν τον Χριστό στις νέες γενιές, με κίνδυνο να γίνουν θύματα του αθεϊστικού καθεστώτος.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν τόλμησαν να εξαφανίσουν τον άγιο Σεραφείμ, που παρέμεινε αποθηκευμένος στα υπόγεια για 70 χρόνια, χωρίς να γνωρίζει κανείς που βρίσκεται το λείψανό Του, ωσότου κατέρρευσε ο κομμουνισμός. Τότε με τιμές και δόξες επέστρεψε όχι στο μοναστήρι Του στο Σαρώφ, που μέχρι και σήμερα αποτελεί στρατιωτική βάση, αλλά στην Γυναικεία Μονή του Ντιβίγιεβο η οποία είναι πνευματικός προορισμός για εκατομμύρια πιστούς”.

Καταλήγοντας πρόσθεσε πως «τιμώντας σήμερα τον Όσιο Σεραφείμ, ας ευχηθούμε οι πρεσβείες του Του να ενδυναμώνουν όλους εκείνους τους αδελφούς μας στην Αφρική και την Μέση Ανατολή που διώκονται γιατί είναι Χριστιανοί. Ταυτόχρονα όμως να ενισχύσει κι εμάς που βρισκόμαστε σε έναν αγώνα καθημερινό, αγώνα διατήρησης της πίστης μας, αφού όλοι είμαστε θύματα της, επιβεβλημένης με άλλο τρόπο, αθεΐας. Να μην πάψει να ακούγεται το όνομα του Χριστού».

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους αρχιερείς και τους ιερείς που συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν για να τιμήσουν τον Όσιο Σεραφείμ, ενώ κάλεσε τους πιστούς να δεηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Μαραθώνος κυρού Μελίτωνα, καθώς σήμερα συμπληρώθηκαν 9 ημέρες από την κοίμησή του.

Στο τέλος έγινε η κοπή της αγιοβασιλόπιτας και προσφέρθηκε κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ