ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Την προσωπικότητα και το έργο του μακαριστού περισπούδαστου λειτουργιολόγου Ιωάννη Φουντούλη τίμησε το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνοντας την τρίτη ετήσια διάλεξη στην μνήμη του.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με κεντρικό ομιλητή τον μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο, καθηγητή του Πανεπιστημίου H.U.F.S της Σεούλ.
Ο μητροπολίτης Κορέας μίλησε για τη “Λειτουργική παράδοση της εν Κορέα Ορθόδοξης Εκκλησίας και τη συμβολή του Ιωάννη Φουντούλη στη διαμόρφωσή της”. Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Αμβρόσιος αναφέρθηκε στα προσωπικά του βιώματα από τον Ι. Φουντούλη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ήταν μεγάλη πνευματική προσωπικότητα, ένας χαριτωμένος άνθρωπος του Θεού, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για τις ιεραποστολικές εκκλησίες”.
Ο μητροπολίτης Κορέας παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία της ορθόδοξης ιεραποστολής στη χώρα, τους διωγμούς που υπέστησαν οι ιεραπόστολοι καθώς και την εξέλιξη της λειτουργικής παράδοσης της Εκκλησίας στην Κορέα, η οποία συμπλήρωσε φέτος 119 χρόνια μαρτυρίας, “μέσα σε αφάνταστα δύσκολες καταστάσεις”.
Ο κ. Αμβρόσιος εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο προκάτοχός του αλλά και ο ίδιος σχετικά με τη διαμόρφωση της λειτουργικής παράδοσης στην Κορέα όπου “πολλά θέματα λειτουργικής φύσεως λαμβάνουν σάρκα και οστά για πρώτη φορά καθώς δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσια μια λειτουργική παράδοση είκοσι αιώνων σε μια Εκκλησία που διανύει τον δεύτερο αιώνα της ζωής της”. Στο έργο των μητροπολιτών στην Κορέα “η γνώμη ενός έμπειρου λειτουργιολόγου και ανθρώπου του Θεού, όπως ο Φουντούλης, ήταν καθοριστική”, όπως ανέφερε συγκεκριμένα.
Ακόμη, ο μητροπολίτης Κορέας έκανε λόγο για την υπαγωγή της μητρόπολης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και για τα λειτουργικά βιβλία που εκδόθηκαν στην κορεατική γλώσσα με δωρεές.
Μίλησε, τέλος, για τις ιδιαίτερες ευχές που έχει συντάξει ο πρώην μητροπολίτης Κορέας και νυν Πισιδίας για το ευχολόγιο, όπως το έχουμε εμείς, προσαρμοσμένο όμως στα ήθη και έθιμα της Κορέας, όπως η ευχή για την εκατοστή ημέρα του βρέφους, λόγω της υψηλής παιδικής θνησιμότητας στην περιοχή αλλά και η ευχή για τα πρώτα γενέθλια του παιδιού.
Τον μητροπολίτη Κορέας προσφώνησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας πατήρ Χρυσόστομος Νάσσης.
Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Τμ. Ποιμαντικής Θεολογίας κ. Συμεών Πασχαλίδης χαρακτήρισε τον Ι. Φουντούλη “πρύτανη των λειτουργιολόγων της χώρας και μυσταγωγό που μας οδήγησε στα νάματα της ζωντανής λειτουργικής παράδοσης”.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Γιάγκου και ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.
Η τρίτη ετήσια διάλεξη εις μνήμην Ιωάννου Φουντούλη ξεκίνησε με ύμνους από τον βυζαντινό χορό της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ “Οι Τρεις Ιεράρχες”.
Στο τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η επίδοση του βραβείου “Ιωάννης Φουντούλης” για το 2019 στον μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτήριο. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ο μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος.
Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.