Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 | 21:06

Τον πολιούχο και Ελευθερωτή της Άγιο Μηνά πανηγύρισε η Καστοριά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά τον θαυματουργό, Πολιούχο και Ελευθερωτή της Καστοριάς, τιμάει και γεραίρει η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, επ’ ευκαιρία της εορτής της ιεράς μνήμης του Αγίου αλλά και της συμπληρώσεως 105 χρόνων από την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Την παραμονή της εορτής, στον Ιερό μεταβυζαντινό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Μουζεβίκη – Αγίου Μηνά τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και Καστορίας κ. Σεραφείμ, παρόντων των αρχόντων του τόπου και πλήθους πιστών Καστοριέων χριστιανών.

Κλήρος και λαός ύμνησε τον Πολιούχο Άγιο της Καστοριάς και τον ικέτευσε να συνεχίζει να προστατεύει την πόλη αυτή αλλά και να πρεσβεύει για τον φωτισμό και τη σωτηρία τους.

Ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του στους αγίους Αρχιερείς γιατί η παρουσία τους λαμπρύνει τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Ελευθερωτή Άγιο Μηνά και τους ευχήθηκε ο Κύριός μας, διά πρεσβειών του Αγίου, να τους χαρίζει κρυστάλλινη υγεία και πολλά έτη αρχιερατικής διακονίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Μηνά, στην ανδρεία του και την τόλμη να δίνει τη μαρτυρία του ονόματος του Χριστού, τόσο στο οικογενειακό του περιβάλλον όσο και στο στράτευμά του, παρότι η πλειονότητα ήταν ειδωλολάτρες.

Και συνέχισε περιγράφοντας την παρουσία του καστοριανού στο διάβα των αιώνων, αλλά και όλων των Ελλήνων και των Ορθοδόξων που έζησαν υπό τουρκική σκλαβιά. Ήταν οι πρόγονοί μας αυτοί που διετήρησαν υπό αντίξοες συνθήκες τη φλόγα της πίστης αναμμένη και κράτησαν ανόθευτη την παράδοση της πατρίδος και της Εκκλησίας μας. Ότι παρέλαβαν από τους προπάτορές τους αυτό και παρέδωσαν στα παιδιά τους. Κι αυτό θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς σήμερα, να διατηρήσουμε την πίστη μας στον Χριστό και την Ελλάδα, να μείνουμε στέρεοι στην παράδοσή μας και απαραχάρακτα να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι παρόντες στην Ακολουθία του Εσπερινού ήταν εκπαιδευτικοί και μαθητές από το Λύκειο Αγίου Αντωνίου της Λεμεσού Κύπρου, οι οποίοι βρίσκονται στην Καστοριά και συνεορτάζουν τον Πολιούχο της πόλεως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

Το πρωί τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Μουζεβίκη – Αγίου Μηνά ο Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Μητροπολίτης Πρεβέζης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Μηνά, τον πολιούχο και ελευθερωτή όχι μόνο της Καστοριάς, αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδος, και σημείωσε πως δεν δίστασε να δεχθεί με αγόγγυστα τα βασανιστήρια και να βρεθεί με θάρρος μπροστά στον θάνατο για την πίστη του στον Ιησού Χριστό.

Αυτό το παράδειγμα των Αγίων ακολούθησαν και οι πρόγονοί μας και έπεσαν στη μάχη αδιαφορώντας για τη ζωή τους, αλλά σκέπτονταν μόνο την ελευθερία της πατρίδος, έχοντας σαν όπλο τους την πίστη στον Χριστό και στην Υπέρμαχο Στρατηγό την Παναγία μας, συμπλήρωσε ο κ. Χρυσόστομος.

Τέλος, ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη της Καστοριάς κ. Σεραφείμ για την πρόσκληση να συμμετάσχουν με τον άγιο Κεφαλληνίας στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της πόλεως και ευχήθηκε ο Κύριός μας να χαρίζει στον ίδιο και στον λαό του Θεού που θεαρέστως ποιμαίνει, υγεία και κάθε καλό στη ζωή τους.

Αμέσως μετά, και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των ιερών λειψάνων του Αγίου Μηνά, έως τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου έγινε στο προαύλιο του Ναού η ανάρτηση της Ελληνικής Σημαίας όπως τότε το 1912 και σύσσωμος Κλήρος και λαός έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησε η Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλεως ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς κ. Ιωάννης Τόμου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν με την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των ηρώων, την κατάθεση στεφάνων αλλά και την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, με την παρουσία και των υπολοίπων πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Καστοριάς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ