Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 | 9:06

Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ: Άνοιγμα στην κοινωνία- Συνέντευξη με τον πρόεδρο κ. Σκαλτσή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Σε μια εποχή που όλοι τονίζουν τη σημασία της εξωστρέφειας και αναζητούν τρόπους για να την επιτύχουν, ειδικά στον χώρο του πανεπιστημίου, το Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης επιχειρεί ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία. Με τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων, το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ προσπαθεί να αναδείξει το ερευνητικό έργο που κάνουν οι καθηγητές αλλά και οι φοιτητές του, να προβάλλει τον θεολογικό λόγο εκλαϊκευμένο και να φέρει το πανεπιστήμιο κοντά στους πολίτες αλλά και το αντίστροφο. Ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Σκαλτσής μίλησε αποκλειστικά στο orthodoxia.info για το περιεχόμενο των ποικίλων αυτών εκδηλώσεων, για τους στόχους του τμήματος καθώς και για την πολυπόθητη εξωστρέφεια.

Κύριε Πρόεδρε, για τέταρτη συνεχή χρονιά το Τμήμα Θεολογίας διοργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων “θεολογικού λόγου και τέχνης”. Ποιος είναι ο στόχος τους;

Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να εμβαθύνουμε στον θεολογικό λόγο. Να προβάλλουμε την επιστημονική έρευνα που πραγματοποιείται στο Τμήμα Θεολογίας. Να δώσουμε την αίσθηση της συμμετοχής στους φοιτητές στις δράσεις που γίνονται και να επιτύχουμε την πολυπόθητη εξωστρέφεια. Η θεολογία είναι χρήσιμη και απαραίτητη σε όλες τις άλλες επιστήμες και μπορεί να διαλέγεται και με τον κόσμο και με τις άλλες επιστήμες. Προσπαθούμε κάθε χρονιά να εμπλουτίζουμε τις εκδηλώσεις αυτές με περισσότερες που αφορούν και στον λόγο αλλά και στην τέχνη, την αγιογραφία αλλά και την μουσική.

Παρατηρούμε ότι κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις αυτές εμπλουτίζονται.

Λίγη φαντασία χρειάζεται, πνεύμα συνεργασίας κι ενότητας και έμπνευση. Αν δεν έχουμε τα στοιχεία αυτά και κλειστούμε στον εαυτό μας, δεν γίνεται τίποτα. Η εποχή μας απαιτεί όρεξη, έμπνευση, συνεργασία και καλές ιδέες. Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την έγκριση του τμήματος. Έχει σημασία αυτό, δεν τις κάνει ένα πρόσωπο. Τις διοργανώνει το τμήμα. Επιβεβαιώνουμε, έτσι, την εξωστρέφεια που πρέπει να έχουμε ως ερευνητικό κέντρο αλλά και τη συνεργασία μας με την Εκκλησία, την κοινωνία, την ακαδημαϊκη κοινότητα, τη νεολαία. Έτσι δραστήριους και ενωμένους μας θέλει η Εκκλησία και η κοινωνία, πρωτεργάτες καλών ιδεών και έργων. Ως θεολογική σχολή έχουμε χρυσορυχείο, πρέπει να σκάβουμε στην παράδοσή μας, στα κείμενα μας. Να αναδεικνύουμε τον οικουμενικό λόγο και ρόλο της Εκκλησίας μας.

Μιλήστε μας για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αυτών.

Η πρώτη εκδήλωση στις 8/5 έχει τίτλο “Ανθρώπων διακονία, τιμής χρέος προς Ιερείς που στέκονται δίπλα στον άνθρωπο”. Σκεφτήκαμε να τιμήσουμε τον σύγχρονο ιερέα στο πρόσωπο τεσσάρων γνωστών κληρικών οι οποίοι πραγματικά δραστηριοποιούνται σε πεδία τα οποία δεν είναι και τόσο εύκολα. Ένας είναι ο πατήρ Γερβάσιος Ραπτόπουλος, διάκονος των κρατουμένων. Γυρνά όλο τον κόσμο και μιλά για τη στάση και την αγάπη της Εκκλησίας απέναντι στους φυλακισμένους και φροντίζει τους άπορους φυλακισμένους. Έχει κατορθώσει να εμπνεύσει πολλούς από αυτούς, να μετανοήσουν, να αλλάξουν ζωή και να αποφυλακίσει ανθρώπους που λόγω οικονομικών δυσκολιών βρίσκονται στη φυλακή.

Ο δεύτερος είναι ο πατήρ Κωνσταντίνος Πλευράκης. Είναι υποστηρικτής των αγάμων μητέρων του ξενώνα προστασίας αγάμων μητέρων του ιδρύματος Ευαγγελιστής Μάρκος, μια σπουδαία μορφή. Έχουν αφιερωθεί με τη σύζυγό του εδώ και δεκαετίες στο έργο αυτό. Η συμβολή τους είναι πολύ σημαντική από κοινωνικής και πνευματικής πλευράς.

Ο τρίτος ιερέας είναι ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς έχει δημιουργήσει την Κιβωτό του Κόσμου και φροντίζει παιδιά από όλο τον κόσμο. Είναι μια σημαντική προσωπικότητα, ένας νέος άνθρωπος που αφιερώνει τον εαυτό του στα παιδιά του κόσμου. Ενώνει τους ανθρώπους κάτω από τη σκέπη της αγάπης της Εκκλησίας.

Ο τελευταίος ιερέας που θα τιμηθεί στην εκδήλωση αυτή είναι ο πατήρ Αθηναγόρας Λουκατάρης, εμπνευστής του Φάρου του Κόσμου στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με τα παιδιά των Ρομά, την εκπαίδευση και την καλλιέργειά τους.

Στις 9/5 έχουμε το διεθνές λειτουργικό συνέδριο “Θεολογία και Λατρεία: Αναφορά στη σύγχρονη περί την Λειτουργική Επιστήμη Έρευνα”. Στόχος του συνεδρίου είναι να βρεθούν και να συζητήσουν οι νέοι επιστήμονες θεολόγοι. Δεν έχουμε ξανασυναντηθεί από κοντά. Η Θεσσαλονίκη είναι ένας χώρος ιστορικά λειτουργικός και προσφέρεται για αυτή τη συνάντηση. Στις μέρες μας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη λειτουργική επιστήμη και στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν γνωστοί καθηγητές της λειτουργικής από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεχωρίζει μια ημερίδα αφιερωμένη στη Γυναίκα.

Στις 15/5 θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με θέμα “Γυναίκα- Θεολογία- Εκπαίδευση”, η οποία αφιερώνεται στη διδάκτορα του Τμήματος και ιδιαίτερα δραστήρια στον χώρο της εκπαίδευσης κ. Ευανθία Αδαμτζίλογλου. Η ημερίδα στοχεύει να αναδείξει το πώς βλέπουν η Εκκλησία και η θεολογία τη γυναίκα. Τέτοια εκδήλωση δεν έχει ξαναγίνει.

Τελετή ανάδειξης σε επίτιμο διδάκτορα του Άρχοντα Υπομνηματογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Δρ. Αλέξανδρου Παπαδερού στις 16/5. Πρόκειται για μια προσωπικότητα στον σύγχρονο θεολογικό και εκκλησιαστικό χώρο. Ίδρυσε μαζί με τον μακαριστό μητροπολίτη Κισάμου Ειρηναίο την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, ένα ερευνητικό κέντρο με οικουμενική εμβέλεια που έχει προσφέρει τα μέγιστα στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο κ. Παπαδερός σχετίζεται με την ίδρυση του ναού της Ευαγγελίστριας των 40 Εκκλησιών. Είχε ιδιαίτερη αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη.

Επιστημονική ημερίδα Μεταπτυχιακών Φοιτητών & Υποψηφίων Διδακτόρων από τον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας & Τέχνης στις 17/5. Στην ημερίδα αυτή, μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία του Τομέα, παρουσιάζονται οι εργασίες των νέων ερευνητών, γίνεται αποτίμηση του έργου τους και δοκιμάζονται οι νέοι επιστήμονες. Από αυτούς θα βγουν τα αυριανά στελέχη της Εκκλησίας.

Μουσική εκδήλωση στις 22/5. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να τιμούμε κάποιο μουσικό από διάφορους χώρους. Φέτος θα τιμήσουμε τον κ. Νικόλαο Φιλιππίδη από την Ήπειρο. Έχει διαβεί όλη την Ελλάδα και παίζει όλα τα είδη μουσικής. Η εκδήλωση θα μπορούσε να λέγεται τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Η εκδήλωση, όπως και όλες οι υπόλοιπες, είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο και θέλουμε το πανεπιστήμιο να γίνει πόλος έλξης όλων των ανθρώπων και εκτός πανεπιστημίου.

“Η επικαιρότητα των Πατέρων στον σύγχρονο κόσμο”, διεθνές επιστημονικό συνέδριο στις 29 & 30/5 υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Για την επικαιρότητα των πατέρων γίνεται συζήτηση σε κάθε εποχή. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε παράδοση γύρω από την μελέτη των πατερικών πηγών και καλό είναι να αναδεικνύεται η συνέχεια των Πατέρων στον σύγχρονο κόσμο. Δεν έκαναν κάτι άλλο από το να ερμηνεύουν τον βιβλικό λόγο και να προβάλλουν τα μηνύματα της Βίβλου σε κάθε εποχή. Δεν είναι κάτι παρελθοντολογικό, είναι κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει και να αφομοιώσει η σύγχρονη κοινωνία.

Αφιέρωμα στην Παλαιά Διαθήκη στις 6/6. Το ακαδημαϊκό έτος αυτό είναι αφιερωμένο στην Παλαιά Διαθήκη. Υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος, εξαιτίας της αφυπηρέτησης του καθηγητή του Τμήματος κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου. Για κάποιους η Παλαιά Διαθήκη αποτελεί παρεξηγημένο κείμενο και θέλουμε να δούμε βαθύτερα τα θέματά της. Να προβάλλουμε τα μηνύματα που έχει ως παιδαγωγός εις Χριστόν στο σήμερα.

Παρουσίαση του περιοδικού Σύνθεσις του Τμήματος Θεολογίας στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

“Θεία Λατρεία & Εκκλησιαστική Εμπειρία σήμερα”, συνέδριο στην Μονή Ρίλας στη Βουλγαρία, 17 & 18/6. Στη Βουλγαρία δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη η θεολογική σκέψη, επιστήμη και έρευνα και η ποιμαντική. Υπάρχει μια υποβάθμιση της πνευματικής ακτινοβολίας της Εκκλησίας λόγω διαφόρων παραγόντων και συνθηκών. Θέλοντας να συνεισφέρουμε ως Τμήμα, σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία διοργανώνουμε αυτό το μικρό συνέδριο στο οποίο ομιλητές θα είναι καθηγητές του Τμήματος.

“Έκθεση Βυζαντινών Εικόνων”. Φοιτητές της Θεολογικής Σχολής που παρακολουθούν το εργαστήρι αγιογραφίας θα παρουσιάσουν τα έργα τους. Διδάσκοντες είναι ο διακεκριμένος αγιογράφος κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος στο Τμ. Θεολογίας και ο κ. αναπληρωτής καθηγητής κ. Τρύφων Τσομπάνης στο Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Το orthodoxia.info είναι χορηγός επικοινωνίας όλων των παραπάνω εκδηλώσεων του Τμ. Θεολογίας.

ORTHODOXIA INFO | Εκδηλώσεις θεολογικού λόγου και τέχνης Τμ. Θεολογίας 2019

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ