Κυριακή 28 Μαΐου 2023 | 8:29

Τι απαντά το Τμήμα που απένειμε τον τίτλο του επίτιμου Διδάκτορα στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σοφία Καρεκλά Θόρυβο και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να αναγορεύσει τη Δευτέρα επίτιμο διδάκτορά του τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Η τελετή αναγόρευσης του κ. Ανθίμου πραγματοποιήθηκε εκτός των χώρων του Πανεπιστημίου, στην αίθουσα του θρόνου της Mητρόπολης, παρουσία των καθηγητών του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας, μερικών μητροπολιτών, λιγοστών κληρικών και πολιτών, χωρίς την παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας και του κοινού καθώς δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Η αναγόρευση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου σε επίτιμο διδάκτορα είχε αρχικά αποφασιστεί από το Τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας του ΑΠΘ να πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου του 2017 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Ωστόσο, ύστερα από έντονες αντιδράσεις ακαδημαϊκών και πολιτικών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανέβαλε επ’ αόριστον την τελετή «για λόγους καλύτερης οργάνωσης», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του (25/11/2017).

«Έπρεπε να ολοκληρωθεί η απόφαση της αναγόρευσης του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης», δήλωσε στο orthodoxia.info ο πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας κ. Συμεών Πασχαλίδης.
Σχολιάζοντας την επιλογή να μην πραγματοποιηθεί η τελετή εντός του πανεπιστημίου, ως είθισται, ο κ. Πασχαλίδης επικαλέστηκε λόγους υγείας του κ. Ανθίμου αλλά και λόγους ασφαλείας εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν το 2017. «Συναποφασίσαμε με τον πρύτανη κ. Μήτκα και τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να γίνει η τελετή σε αίθουσα της μητρόπολης. Δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα ο κ. Άνθιμος και κρίναμε σκόπιμο να μην τον ταλαιπωρήσουμε. Από τη στιγμή που το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος που δεν μπορεί να διασφαλίσει την ακεραιότητα του τιμώμενου προσώπου όταν υπάρχουν αντιδράσεις, επιλέγονται και άλλοι χώροι εκτός πανεπιστήμιου», εξήγησε ο κ. Πασχαλίδης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τελετή αναγόρευσης επίτιμου διδάκτορα του ΑΠΘ πραγματοποιείται σε χώρο εκτός πανεπιστημίου, λέει ο κ. Πασχαλίδης. Τον Ιούλιο του 2017 ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Είναι, ίσως όμως, η πρώτη φορά που επιλέγεται ένας χώρος πολύ μικρότερος από τις αίθουσες τελετών του πανεπιστημίου.

Όσον αφορά στην απουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας από την τελετή, αφού δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση, ο κ. Πασχαλίδης απαντά ότι «δεν εστάλησαν προσκλήσεις γιατί εστάλησαν την προηγούμενη φορά (το 2017)». Στην τελετή δεν συμμετείχαν ούτε φοιτητές του Τμήματος καθώς δεν υπήρξε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, όπως έγινε αντίστοιχα για την αναγόρευση του κ. Erich Lamberz, που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα. «Η απόφαση για την αναγόρευση του κ. Ανθίμου λήφθηκε σχετικά σύντομα. Δεν υπήρχε πολύς χρόνος, οπότε έγιναν τα απολύτως απαραίτητα», λέει ο κ. Πασχαλίδης, ενώ συμπληρώνει ότι «η μητρόπολη το είχε ανακοινώσει σε κάποια πρόσωπα».

Το εθιμοτυπικό των τελετών αναγόρευσης επίτιμων διδακτόρων

Σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (9 Ιουλίου 2018, Αρ. Πρωτ. 10495) σχετικά με τη διαδικασία απονομής του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα, ορίζονται, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω ενέργειες:

Δέκα ημέρες πριν την τελετή:

-Αποστολή προσκλήσεων (εντύπων και ηλεκτρονικών) στο προσωπικό του Τμήματος, στις Πρυτανικές αρχές, στους Κοσμήτορες των Σχολών και στους Προέδρους των Τμημάτων του ΑΠΘ. Ανάρτηση της πρόσκλησης στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στις ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου.
-Αποστολή προσκλήσεων στους ομότιμους και στους διατελέσαντες καθηγητές του Τμήματος, στις αρχές της πόλης και, κατά περίπτωση, στους εκπροσώπους των ξένων αποστολών (προξενεία).
-Πρόσκληση προς όλα τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος για δημόσια πανηγυρική Συνεδρίαση 48 ώρες πριν την τελετή (για λόγους νομιμότητας), με την επισήμανση ότι η Συνέλευση θα επαναληφθεί τη μεθεπόμενη, δηλαδή την ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της τελετής και με μόνο θέμα την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του τιμωμένου προσώπου.

Πέντε ημέρες πριν την τελετή:

-Σύνταξη και αποστολή στο Γραφείο Τύπου του ΑΠΘ σύντομου κειμένου σχετικά με την προσωπικότητα του τιμωμένου και φωτογραφία του για ηλεκτρονική ανάρτηση και δημοσίευση στον Τύπο.

«Η διαδικασία προβλέπεται σε ένα έγγραφο που είναι τυφλοσούρτης», δηλώνει ο κ. Πασχαλίδης για την παραπάνω απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Σχετικά με τις ενέργειες που ακολούθησε το Τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας πριν την τελετή αναγόρευσης του κ. Ανθίμου, ο κ. Πασχαλίδης υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάτι στο οποίο παραβιάστηκε οποιαδήποτε νομοθεσία. Το πανεπιστήμιο αφήνει ελεύθερα τα τμήματα να ορίζουν όπως θέλουν αυτά το που και πώς θα γίνει η τελετή αναγόρευσης. Τον τρόπο τον αποφασίζει το τμήμα σε συνεργασία με τους πρυτάνεις και τον τιμώμενο, δεν υπάρχει πρωτόκολλο». Προσθέτει πως “έγινε, έπρεπε να γίνει και ολοκληρώθηκε με τον καλύτερτο τρόπο. Είμαστε ευχαριστημένοι και ως τμήμα και εγώ ως πρόεδρος αλλά και ο πρύτανης κ. Μήτκας”.

Πέρα από τις όποιες αντιδράσεις, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας μακριά από αυτό και χωρίς την παρουσία του ποιμνίου του.

Φωτογραφίες: Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ