ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τιμή στον Άρχοντα Χ. Ταλιαδώρο από τη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ

Τον «λέοντα» της Βυζαντινής Μουσικής, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και επί 65 χρόνια Πρωτοψάλτη του καθεδρικού ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, Χαρίλαο Ταλιαδώρο τίμησε το τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση τιμής στον κ. Ταλιαδώρο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης, πλέον, χριστουγεννιάτικης γιορτής των φοιτητών του τμήματος Θεολογίας το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, 14 Δεκεμβρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως, Νέας Κρήνης και Λαγκαδά, αλλά και του πρόσφατα επενεκλεγέντος προέδρου του τμήματος κ. Παναγιώτη Σκαλτσή.

Ο κ. Σκαλτσής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σχέση που είχε ο κ. Ταλιαδώρος με τη Θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης στην οποία δίδαξε Βυζαντινή μουσική τη δεκαετία του 1960.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τιμή στον Άρχοντα Χ. Ταλιαδώρο από τη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ

Ο επίκουρος καθηγητής του τμ. Θεολογίας κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης ανέπτυξε στη συνέχεια ομιλία με θέμα «Γιορτάζοντας τη Σαρκωμένη Αγάπη». Ο κ. Στογιαννίδης στάθηκε ιδιαίτερα στον όρο «γιορτή» ως κάτι πιο ουσιαστικό, σαν μια «ευκαιρία απελευθέρωσης από ό,τι μας κρατάει δέσμιους» αλλά και μια «ποιοτική αναβάθμιση της ύπαρξής μας». Έκλεισε την ομιλία του με την ευχή «να μην παρασυρθούμε από τα επιφαινόμενα και να μη μείνουμε στην επιφάνεια του εορτασμού των Χριστουγέννων».

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τιμή στον Άρχοντα Χ. Ταλιαδώρο από τη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ

Για το πρόσωπο, τον βίο αλλά και την μεγάλη πορεία του Χαρίλαου Ταλιαδώρου στην ψαλτική τέχνη μίλησε ο Δρ. Μουσικολογίας κ. Αντώνιος Κωνσταντινίδης. Στην ομιλία του με τίτλο «Ο δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης, Άρχοντας Πρωτοψάλτης Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Λόγος αινέσιμος», εξήρε την μουσική προσωπικότητα του Άρχοντος Πρωτοψάλτη ως άξιου συνεχιστή των παλαιότερων μεγάλων δασκάλων της ψαλτικής, με σημαντικές επιρροές από τους Χριστόφορο Κουτσουράδη αλλά και Κωνσταντίνο Πρίγγο.

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO Ι Τιμή στον Άρχοντα Χ. Ταλιαδώρο από τη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ

Ο κ. Κωνσταντινίδης παρέθεσε το μεγάλο εκδοτικό έργο του κ. Ταλιαδώρου και τόνισε ιδιαίτερα την αγωνία που τον διακατέχει για τη συνέχιση της παράδοσης της βυζαντινής μουσικής. Μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο 91χρονος πλέον Πρωτοψάλτης της Θεσσαλονίκης «είναι ο ίδιος ένα ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας της βυζαντινής μουσικής».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του τμ. Θεολογίας κ. Παναγιώτης Σκαλτσής επέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Ταλιαδώρο «για την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά του στην Ψαλτική τέχνη».

Οι παρευρισκόμενοι είχαν, έπειτα, την ευκαιρία να ακούσουν τον ίδιο τον κ. Ταλιαδώρο να εξιστορεί περιστατικά της ζωής του αλλά και να ψάλλει από στήθους, συνοδεία ισοκρατήματος από μαθητές του, διάφορα μέλη βυζαντινής μουσικής κατά το γνωστό του ύφος που περικλείεται, όπως ο ίδιος ανέφερε, στη φράση «απλότης και μεγαλοπρέπεια».

Την εκδήλωση έντυσε μουσικά ο Βυζαντινός Χορός του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του κ. Πέτρου Παπαεμμανουήλ. Ο Χορός έψαλλε ύμνους της περιόδου των Χριστουγέννων σε μέλος Χαρίλαου Ταλιαδώρου, ενώ έκλεισε την εκδήλωση με κάλαντα του δωδεκαημέρου από τη νήσο Λέσβο.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.