Τρίτη 24 Μαΐου 2022 | 11:07

Τιμή διπλής επετείου στο Λονδίνο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ η 29η Μαΐου είναι ως γνωστόν η αποφράδα ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Η Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος στο Harrow – ΒΔ Λονδίνου, η οποία δεν ξεχνά ποτέ τις εθνικές επετείους, οργάνωσε ειδική Εκδήλωση Μνήμης, την Κυριακή 21η Μαΐου 2017.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής Εθνικό Μνημόσυνο, από τον Ιερ. Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, ο οποίος εδεήθη ως εξής:

«Έτι δεόμεθα υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων επί των επάλξεων της Βασιλίδος των Πόλεων τελευταίων αυτής προμάχων, Κωνσταντίνου του αειμνήστου ημών Βασιλέως και Αυτοκράτορος, του Παλαιολόγου, και των συν Αυτώ πεσόντων ευσεβών και Ορθοδόξων Χριστιανών, έτι δε και πάντων των εν τη αυτή Πόλει και των απανταχού της Ελληνικής γης εν τοις χρόνοις της δουλείας του Γένους ημών και κατά την Γενοκτονίαν των Ελλήνων του Πόντου σφαγιασθέντων και μαρτυρικώς θανόντων, υπέρ της Ορθοδόξου ημών Πίστεως και της ενδόξου Ελληνικής ημών Πατρίδος, πατέρων ημών, και υπέρ του συγχωρηθήναι αυτοίς παν πλημμέλημα εκούσιόν τε και ακούσιον».

Κατόπιν, ομίλησε επίκαιρα ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ηνωμένου Βασιλείου και Οφθαλμίατρος Δρ. Χαράλαμπος Ελευθεριάδης, ο οποίος παρουσίασε με μεγάλη συγκίνηση και ιστορική ακρίβεια τα γεγονότα που αφορούν τις δύο αυτές θλιβερές Επετείους του Ελληνισμού.

Η Τελετή ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο, τον οποίο έψαλε όλο το εκκλησίασμα με πατριωτικό παλμό. Ο π. Αναστάσιος ευχήθηκε: «Είθε ποτέ πάλι να μην βιώσει το Έθνος μας καμία Άλωση και καμία Γενοκτονία»!

Η Κοινότητα φιλοξένησε όλους τους παρευρισκόμενους στην Αίθουσα Εκδηλώσεων, τη χορηγία της κας Άννας Αναστάση.

Την Εκδήλωση τίμησαν η Πρόεδρος Δρ. Κική Σονίδου και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ην. Βασιλείου, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, εκπρόσωποι της Εταιρείας Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας, παράγοντες της φιλοξενούσας Κοινότητας και πλήθος κόσμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ