Λαός και κλήρος έδωσαν το “παρών” στην τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Χανίων στην πραγματοποιηθείσα τιμητική, επετειακή εκδήλωση για τα δέκα χρόνια Αρχιεπισκοπικής διακονίας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου Αθανασιάδη, προέδρου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η τιμητική εκδήλωση στα Χανιά αποτελεί συνέχεια άλλων ανάλογων επετειακών εκδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο την 23η Αυγούστου που ήταν και τα ονομαστήρια του τιμώμενου Πρωθιεράρχου.

Το πρόγραμμα της τιμητικής εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων περιλάμβανε Βυζαντινούς ύμνους, ριζίτικα τραγούδια από συλλόγους ριζιτών του Νομού, φωτογραφίες αρχείου, προβολή βιντεοταινίας και ομιλία από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό για την Αρχιεπισκοπική διακονία και την δεκαετή πορεία του τιμωμένου Πρωθιεράρχου.

Από πλευράς κλήρου έδωσαν το «παρών» ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, ενώ από την εκκλησία της Κρήτης ο μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, Γορτύνης και Αρκαδίου κ. Μακάριος, Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάνου κ. Ανδρέας και ο τοπικός μας επίσκοπος κ. Δαμασκηνός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κατά την άφιξή του απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων υπογράμμισε τα εξής: «Ευχαριστώ πάρα πολύ την Σύνοδό μας η οποία θέλησε να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση αν και προσωπικά δεν ήθελα να γίνει, αλλά σέβομαι την απόφαση. Οι ανάγκες της εκκλησίας είναι οι ανάγκες του λαού και ότι όποια προβλήματα έχουν οι άνθρωποι τα έχει η εκκλησία και όπως οι άνθρωποι αγωνίζονται να ξεπεράσουν τα προβλήματα έτσι και η εκκλησία αγωνίζεται να ξεπεράσει τα προβλήματα του λαού», ενώ σε άλλο ερώτημα που του ετέθη πώς χαρακτηρίζει την δεκάχρονη ποιμαντορία του απάντησε τονίζοντας ότι «εγώ δεν βλέπω δεκαετία, δεν βλέπω τίποτα βλέπω μόνο να προχωρώ μπροστά, αλλά όπως είπα προηγουμένως η Σύνοδός μας αποφάσισε κι εγώ σέβομαι την απόφασή της».

Με δήλωσή του αμέσως μετά ο μητροπολίτης Δαμασκηνός που συνόδευε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, υπογράμμισε: « Είναι ιδιαίτερη ευλογία για όλους μας διότι 31 χρόνια είχαμε την διακονία από τον σεβασμιώτατο αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Είναι τιμή για τα Χανιά να έχουμε ένα πρόσωπο που άφησε ένα κομμάτι του εαυτού του στον τόπο μας και γι’ αυτό τον λόγο η τιμή η οποία προσφέρεται στο πρόσωπό του είναι τόσο λίγη διότι είναι μάλλον θα έλεγα σύμφωνα και με τη δική του την παρουσία την προσπάθεια μέσα στην κοινωνία μας. Δεν θέλει υπερβολές κι εμείς προσπαθήσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο από σεβασμό αλλά και βεβαίως από αγάπη να τον τιμήσουμε για τα δέκα χρόνια της Αρχιεπισκοπικής του διακονίας».

Πηγή: Χανιώτικα νέα

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Ετικέτες: