Η μνήμη της Πολιούχου και Προστάτου της πόλεως του Λαγκαδά Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής εορτάστηκε με κάθε εκκλησιαστική τάξη, στον φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως.

Την παραμονή της εορτής, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεθώνης και Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Κλήμεντος, και συγχοροστατούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Εν συνεχεία, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και υπό των ήχων της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, παρουσία εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Αρχών της πόλεως, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής εντός της πόλεως, ενώ στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά τελέσθηκε η Αρτοκλασία.

Την κυριώνυμο ημέρα της μεγάλης εορτής ετελέσθη στον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Λαγκαδά Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θερμών κ.κ. Δημητρίου, ο οποίος και χοροστάτησε και του Όρθρου, Μεθώνης κ.κ. Κλήμεντος και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Κατά τη διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου στον κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, παρέστησαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αντώνης Γυφτόπουλος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι του των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Λαγκαδά, καθώς επίσης και της ακαδημαϊκής κοινότητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Τα αναλόγια του Μητροπολιτικού Ναού κόσμησαν με την παρουσία τους ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αριστογένης Ζαΐμης, πλαισιωμένος από τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και τον Μουσικολογιώτατο κ. Ραφαήλ Ασδρέ με την χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης».

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο οποίος με την Χρυσοστόμεια ευγλωττία που τον χαρακτηρίζει αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της τιμής των Αγίων και των Μαρτύρων στην Εκκλησία, τονίζοντας ότι το παράδειγμα βιωτής τους, πρέπει να αποτελεί οδηγός στην ζωή του κάθε Χριστιανού.

Στη σύντομη προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους παριστάμενους Αρχιερείς, στους ιερείς, τους ιεροψάλτες, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, καθώς και τον απλό κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας που με την παρουσία τους, κατά διήμερο αυτό, τίμησαν και λάμπρυναν την μνήμη και την εορτή της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρας Παρασκευής της Αθλοφόρου, Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info