Κύπρος

Τελετή επαναπατρισμού ψηφιδωτού με τον Απόστολο Ανδρέα

Τελετή επαναπατρισμού του σπαράγματος ψηφιδωτού που εικονίζει σε μετάλλιο τον Απόστολο Ανδρέα και το οποίο προέρχεται από τον ναό Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη πραγματοποιείται τη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 18.00 στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό,υψίστης αρχαιολογικής αξίας ομορφιάς και σπουδαιότητας, χρονολογείται μεταξύ των ετών 525-550 μ.Χ. και ανήκει στην αψίδα του ιερού βήματος του ναού της Παναγία Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη. Ως γνωστό, ο ψηφιδωτός διάκοσμος της αψίδας αφαιρέθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Την κλοπή διοργάνωσε ο γνωστός Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν. Μεταξύ των ετών 1983 και 2015 εντοπίστηκαν και επαναπατρίσθηκαν τα πλείστα των σπαραγμάτων του ψηφιδωτού, εκτός από δύο. Το ένα από αυτά είναι το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα το οποίο και έχει επαναπατριστεί. Πρόκειται για ύψιστης σημασίας βυζαντινό έργο και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα, που διέφυγαν της εικονομαχίας.

Το ψηφιδωτό εντοπίστηκε το 2014 από την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη. Ο τελευταίος αγοραστής του ψηφιδωτού το απέκτησε ως μέρος μια μεγαλύτερης συλλογής έργων τέχνης το 2010. Ζήτησε από την Μαρία Παφίτη να ετοιμάσει μια έκθεση για όλα τα κομμάτια. Η Μαρία ενημέρωσε τον κάτοχο για την προέλευση του ψηφιδωτού και μετά από ένα μεγάλο διάστημα διαπραγμάτευσης, αυτός συμφώνησε, τελικά, να το παραδώσει στην Εκκλησία της Κύπρου, χωρίς δικαστικές διαμάχες και έναντι μόνο ενός συμβολικού ποσού.

Ο Δρ. Ανδρέας Πίττας, πρόεδρος της Medochemie και ο κύπριος επιχειρηματίας Ρόης Πογιατζής, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη κάλυψαν το ποσό της αποζημιώσης και αποκατάστασης του ψηφιδωτού. Τη νομική επίβλεψη της διαδικασίας είχε ο δικηγόρος Μιχάλης Κορέλης.

Η τελετή, στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα ολοκληρωθεί με διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Ρόμπιν Κόρμακ με θέμα «Κλαπέντα και ανευρεθέντα».

Μετά την παρουσίαση του Ψηφιδωτού Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα απονείμει το παράσημο του Αποστόλου Παύλου, Ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στους Ανδρέα Πίττα, Ρόη Πογιατζή και Μαρία Παφίτη, οι οποίοι συνέβαλαν στην επιστροφή του εν λόγω ψηφιδωτού στην Εκκλησία της Κύπρου.

Πηγή:philenews.com

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Στήριξη στο Φανάρι αλλά… με πολλές επιφυλάξεις από την Εκκλησία Κύπρου στο Ουκρανικό

Ανδρέας Λουδάρος

Ένας ακόμα επαναπατρισμός θρησκευτικού θησαυρού στην Κύπρο

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη εκδήλωση για τα λεηλατημένα κειμήλια της Εικοσιφοίνισσας

Ανδρέας Λουδάρος

Επέστρεψε στην Κύπρο η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Καραβά

Τελετή αποφοίτησης Ιεροσπουδαστών στη Σχολή «Απόστολος Βαρνάβας»

Αναδημοσίευση

Κορωνείας: «Η ελπίδα σήμερα στηρίζεται πάνω στην πίστη»