Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 3:39

Τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Χαλκίδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με επιβαλλόμενη εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Οποίου το ιερό όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

Το εσπέρας της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2015 τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου, Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών, συνοδών των Σεβασμιωτάτων αγίων Αρχιερέων, της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και άλλων Ιερών Μητροπόλεων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος άγιος Νέας Σμύρνης, αναφερθείς στο πρόσωπο του Ι. Χρυσοστόμου, χαρακτηρίζοντάς τον, ως βαθυνούστατο μελετητή των Θείων Γραφών, ο οποίος μας προσφέρει παράδειγμα βίου προκειμένου, μέσα από την μελέτη του λόγου του Θεού, να εξασφαλίζουμε την ορθή πίστη και τον ορθό βίο. Δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχηθεί με γεμάτους αγάπη λόγους και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο για τα ονομαστήριά του.

Στον Εσπερινό παρέστησαν οι Δικηγόροι της Πόλεώς μας, με προεξάρχοντα τον Πρόεδρό τους κ. Λάμπρο Γκάνη, για να τιμήσουν, με την καθιερωμένη Αρτοκλασία, τον Προστάτη Άγιό τους, τον Ιερό Χρυσόστομο, όπως πολλοί ευσεβείς χριστιανοί, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Δήμαρχος Μεσσαπίων κ. Γεώργιος Ψαθάς, ο τ. Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, ο τ. Υπουργός κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, ο ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως και τ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδος κ. Σπύρος Αθανασίου κ.ά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Ιεράρχες για την παρουσία και τις ευχές τους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει, με πολλή εγκαρδιότητα, και όλους τους Κληρικούς και τους λαϊκούς αδελφούς για την παρουσία και την αγάπη τους.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, στον Μητροπολιτικό Ναό, παρουσία πλήθους ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό, εψάλη ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και ετελέσθη, εν συνεχεία, Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή και των αγίων Αρχιερέων Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, Κορίνθου κ. Διονυσίου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή και αρκετών Ιερέων.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου – Πρωτοσύγκελλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τοπική και χρονική πορεία της εξορίας του ιερού Χρυσοστόμου. Και όσον αφορά τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Χαλκίδος, διερωτήθη: «Τι δώρο μπορείς να κάνεις σε έναν Επίσκοπο την ημέρα της γιορτής του; Η ερώτηση δεν έχει ίσως απαντήσεις. Η καλύτερα μπορεί να ανεύρεις μία χωρίς να πονοκεφαλιάζεις. Υπάρχει ένα δώρο που μπορεί να προσφερθεί στον Μητροπολίτη μας την ημέρα της εορτής του: η συμπάθεια, η συναντίληψη».

Ανέφερε ακόμη πως όποιος συναναστρέφεται τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, ωφελείται, διότι έχει πνευματική ακτινοβολία και εσωτερική αρχοντιά. Μας ενισχύει πνευματικά και μας μεταγγίζει την δύναμη της ψυχής του, τα χαρίσματά του, την απροσποίητη και κρυστάλλινη ευγένειά του, τη λεπτότητα και αβρότητα στους τρόπους του, την ευπρέπεια, κοσμιότητα και διακριτικότητα στη συμπεριφορά του. Άριστα θα ημπορούσε να λεχθεί για τον Μητροπολίτη Χαλκίδος -ολίγον παραλλαγμένο- το αναφερόμενο στον Μέγα Αθανάσιο: «Χρυσόστομον επαινών, ευγένειαν επαινέσομαι».

Τέλος, ευχήθηκε και στους δύο εορτάζοντες και συλλειτουργήσαντας Κληρικούς της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλύβα – Γραμματέα της Ι. Μητροπόλεως και τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Καλλή – Εφημέριο Κάτω Στένης.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο εκ μέρους των αγίων Αρχιερέων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τους αγίους Ιεράρχες, τις τίμιες συνοδείες τους και ιδιαιτέρως τον Ιερό Κλήρο, τα Μοναχικά Τάγματα, τους αγίους Ιεροψάλτες, οι οποίοι έψαλλαν θαυμασιώτατα τόσο στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία και τον ευσεβή λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας για την ποικιλότροπη καθημερινή τους αγάπη και την στήριξή τους στο επισκοπικό του έργο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαριστία προς τον Πρωτοσύγκελλό του π. Νικόδημο, για τους γεμάτους αγάπη και υιική στοργή λόγους του, προς το πρόσωπό του, ενώ παρεκάλεσε όλους να τον θυμούνται στις προσευχές τους διαρκώς.

Στη Θεία Λειτουργία συμπροσευχήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητριος Βουρδάνος, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, συνοδευόμενος από Δημοτικούς και τοπικούς Συμβούλους, ο τ. Βουλευτής Ευβοίας κ. Νικόλαος Μαυραγάνης, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Ταξίαρχος κ. Αλέξιος Οικονόμου, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης, η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Αικατερίνη Καραμάνου, ο τ. Δήμαρχος Χαλκιδέων και Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΧ κ. Χαράλαμπος Μανιάτης, ο Πρόεδρος της Δημ. Κοινότητος Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Καράβας κ.ά.

Όπως έχει καθιερώσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος εδώ και πολλά χρόνια, δεν παρετέθη επίσημο γεύμα, παρά μόνον ο Άρτος και το καθιερωμένο εόρτιο γλυκό κέρασμα προς όλους, στην Εκκλησία.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας δέχθηκε τις ευχές των Αρχών και του Λαού στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, κάτω από την όμορφη μελωδία των παιδιών της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση της μουσικού κ. Βασιλικής Κουρμπέτη, τα οποία με πολλή αγάπη προσήλθαν στην γιορτή του πνευματικού τους πατέρα και τραγούδησαν εξαιρετικά γνωστά τραγούδια της πλούσιας ελληνικής μουσικής.

Η Ιερά Μητρόπολις, μέχρι το πεζοδρόμιο εκτός αυτής, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι προσήλθαν αυθόρμητα για να ευχηθούν στον Μητροπολίτη μας, μεταξύ των οποίων οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καισαριανής κ. Δανιήλ, Σιασανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος – Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Τανάγρας κ. Πολύκαρπος και Μεθώνης κ. Κλήμης – Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Κληρικοί εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, της Τοπικής μας Εκκλησίας και άλλων Ιερών Μητροπόλεων, οι Βουλευτές Ευβοίας κ. Αναστάσιος Πρατσόλης και κ. Ζωή Λιβανίου, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο τ. Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Αντιδήμαρχοι, πολλοί Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, μέλη τοπικών Συλλόγων και Φορέων, μεταξύ των οποίων ιδιαιτέρως μνημονεύονται τα παιδιά που διακονεί ο δραστήριος Σύλλογος Α.Μ.Ε.Α. «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός», γέροντες από το Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεώς μας, Κατηχητές με παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων, εκπρόσωποι των τοπικών Μ.Μ.Ε., αλλά και πλήθος πολύ του Λαού της Πόλεως και της Μητροπόλεως, ενώ πολλοί χριστιανοί από μακρινά μέρη της Ιεράς μητροπόλεως, όπως η Βόρεια Εύβοια και τα Νησιά των Βορείων Σποράδων, ευχήθηκαν τηλεφωνικά στον Σεβασμιώτατο.

Για ακόμη μια φορά η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αποτέλεσε πολύτιμη ευκαιρία για τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας ώστε καταρχήν να λάβουν ευκαιρία μίμησης του Αγίου και, όπως σε όλες τις εκκλησιαστικές εορτές και πανηγύρεις, να ζήσουν, με κέντρο την Θεία Ευχαριστία, το γεγονός της ενότητας της Εκκλησίας στο πρόσωπο του Επισκόπου και να προσευχηθούν στο Θεό για να Τον στηρίζει στα πολυεύθυνα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ