Στον περιώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα της οδού Αχαρνών εορτάσθηκε με κάθε λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος.

Χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο έχων τα ονομαστήριά του Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος έφερε Αρχιερατικό Πολυσταύριο, που ευγενώς του εδώρησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Τον Σεβασμιωτατο πλαισίωναν ο εκλεκτός Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος και οι Ιερείς του Ναού. Έψαλε στο δεξιό αναλόγιο ο χορός του πρωτοψάλτη κ. Ηλία Τούμπα και στο αριστερό του κ. Ευρ. Τσακαλιά.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας υπογράμμισε από τη ζωή του Αγίου Παντελεήμονος δύο σημεία:
1. Ο Άγιος Παντελεημων συνδύαζε δύο ιδιότητες: Ήταν επιστήμων, κατέχοντας όλη τη γνώση και μόρφωση της εποχής Του, αλλά και πιστός. Και μάλιστα μέχρι θανάτου.

Η σχέση μεταξύ πίστεως και επιστήμης, είπε ο Σεβασμιωτατος, πέρασε από πολλά στάδια συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων. Ορισμένοι και σήμερα νομίζουν ότι υπάρχει αντίθεση και ασυμβίβαστο μεταξύ των δύο. Αυτό είναι λάθος. Η επιστήμη ερευνά τα αισθητά με τις μεθόδους της και η πίστη ομιλεί και για τα πέρα των αισθητών. Η επιστήμη δεν μπορεί να αποφαίνεται για θέματα πίστεως, ούτε η πίστη να ζητά ερείσματα στην επιστήμη. Γιατί όπως λέει ο Μ. Βασίλειος “Η πίστις υπέρ τας λογικάς δυνάμεις την ψυχήν εις συγκατάθεσιν έλκει”. Γι’ αυτό και η επιστήμη αναγκάζει σε αποδοχή, ενώ η πίστη απευθύνεται στην ελευθερία του ανθρώπου.

2. Ο Άγιος Παντελεημων ασκούσε την επιστήμη του όχι απλώς ως βιοποριστικό επάγγελμα, αλλά ως λειτούργημα. Όταν η επιστήμη και μάλιστα η ιατρική ασκείται ως βιοπορισμός και μόνο, μπορεί να οδηγήσει στην απληστία του επιστήμονος και στην εκμετάλλευση του ασθενούς. Όταν ασκείται ως λειτούργημα, χωρίς, βέβαια να παράθεωρείται και η λογική αμοιβή του ιατρού, γίνεται προσφορά αγάπης και ζωής.

Αυτήν την προσφορά μπορούμε όλοι εν τω μέτρω του δυνατού και από τη θέση του ο καθένας μας να προσφέρουμε. Αρκεί το Άγιο Πνεύμα να καλλιεργεί τον έσω άνθρωπο, για να ακτινοβολεί και προς τα έξω, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Τέλος ο π. Νικόλαος ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα Μητροπολιτη.

Tagged: