ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΖΑΚΥΝΘΟΣ – ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με τα μπασίματα, την απόδοση κατά το ζακυνθινό ιδίωμα της εορτής του αγίου σκηνώματος του φρουρού της Ζακύνθου και των Στροφάδων Αγίου Διονυσίου, ολοκληρώθηκαν οι φετινοί πανηγυρικοί εορτασμοί για τα 300 χρόνια από την μετακομιδή του θείου λειψάνου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο.

Στην σημερινή πανηγυρική θεία λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ζάμπιας & Μαλάουι Ιωάννης και ο οικείος ιεράρχης Ζακύνθου Διονύσιος. Συμπαραστάτες και συλλειτουργοί πολλοί ιερείς από την Αθήνα και άλλες Μητροπόλεις του εξωτερικού.

Κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ζακύνθου αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, ο οποίος μέσα απο στίχους των Μακαρισμών τόνισε την πραότητα, την ταπεινοφροσύνη και την καθαρότητα καρδιάς του Αγίου Διονυσίου.

Λίγο πριν την απόλυση, λιτανεύτηκε τρεις φορές μέσα στο ναό το λείψανο του Αγίου της συγγνώμης και της Ανεξικακίας, και αφού προσκύνησε το πολυπληθές εκκλησίασμα, επανατοποθετήθηκε στην λάρνακά Του. Ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρέθηκαν και προσκυνητές από την Πολωνία.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, τόνισε ότι “με την σημερινή εορτή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου, αλλά δεν τελείωσε η σχέση μεταξύ του Αγίου με τους ζακυνθίους, καθώς το ιερό λείψανό του τεθησαύρισται στη Ζάκυνθο και μοιράζει πλούσια την ευλογία και την χάρη Του σε όσους προστρέχουν στα πόδια Του και επικαλούνται τις πρεσβείες Του.”

Ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε η Άγιος να σκεπάζει και να φωτίζει ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαιτέρως δε αυτούς που τις τελευταίες ημέρες δεν σταμάτησαν να καίνε το νησί ούτε τις ημέρες εορτής του Αγίου. “Ο Άγιος Διονύσιος είναι ένας πολύτιμος φρουρός που μας προστατεύει από πολλά κακά. Μεταξύ των άλλων είναι και η μεγάλη συμφορά που βρήκε το νησί μας από τις πυρκαγιές. Ας Τον παρακαλέσουμε να φωτίζει αυτούς που πράττουν αυτό το ανοσιούργημα και να σκεφτούν ότι μπορεί να πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα. Μπορεί ο Άγιος να συγχώρεσε τον φονέα του αδελφού του αλλά δεν μπορεί να συγχωρέσει εκείνους που καταστρέφουν το νησί. Εύχομαι να συμμορφωθούν, διαφορετικά ο Άγιος μπορεί να τους τιμωρήσει.”

Ετικέτες: