Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 5:22

Τα μηνύματα πίσω από την κίνηση Ιερώνυμου να συγκαλέσει ο ίδιος την Ιεραρχία για το ουκρανικό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τέλος στην παραφιλολογία σχετικά με τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του ιδίου προσωπικά επί του ουκρανικού ζητήματος επιχείρησε να δώσει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με μια κίνηση – μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Μια μόλις ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενημέρωσε με επιστολή του το Σώμα των Ιεραρχών πως ο ίδιος προσθέτει μια ακόμη – έκτακτη συνεδρίαση το ερχόμενο Σάββατο με μόνο θέμα την ουκρανική υπόθεση.

Αν και ο ίδιος ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε ξεκαθαρίσει από τον προηγούμενο Αύγουστο πως σκόπευε ο ίδιος να φέρει το θέμα στην Ιεραρχία και, μάλιστα, σε αυτή τη Σύνοδο, μια σειρά δημοσιευμάτων που κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες επιχείρησαν να δημιουργήσουν αίσθηση αναβολής.

Κι ενώ πολλοί συζητούσαν για τις απαραίτητες υπογραφές προκειμένου να εισαχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος, με προσωπική πρόσκληση προς τους Ιεράρχες, έκανε χρήση του προνομίου που του δίνει ο Καταστατικός Χάρτης, συγκαλώντας έκτακτη Σύνοδο, ακριβώς την επομένη της λήξης των εργασιών της τακτικής.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ

Συγκαλώντας ο ίδιος την Ιεραρχία και αναλαμβάνοντας προσωπικά να κάνει την εισήγηση επί του θέματος, ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως πρόκειται για θέμα το οποίο χειρίζεται ο ίδιος και πως δεν σκοπεύει να «συρθεί» σε διαδικασίες συγκέντρωσης υπογραφών κτλ. Ταυτόχρονα, στέλνει το μήνυμα πως, εφόσον το θέμα εισέρχεται στην Ιεραρχία εκτάκτως, η Αθήνα δεν σκοπεύει να κωλυσιεργήσει άλλο.

Εφόσον ο Αρχιεπίσκοπος εμείνει στην αρχική του θέση για αίτημα επικύρωσης της απόφασης της ΔΙΣ από την ΙΣΙ, πως δηλαδή η διαχείριση του θέματος αποτελεί προνόμιο του Προκαθημένου, τότε το πιθανότερο θα είναι το Σάββατο να μην έχουμε μια απόφαση που θα λέει «αναγνωρίζουμε ή όχι τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία» αλλά «αναγνωρίζουμε το προνόμιο του Προκαθημένου μας να λάβει τις σχετικές αποφάσεις». Εκτός αν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος αρνηθεί την άσκηση αυτού του προνομίου και ζητήσει από την Ιεραρχία να λάβει την τελική απόφαση, κάτι που δεν έχει δείξει να είναι διατεθειμένος ο κ. Ιερώνυμος να πράξει.

Η πιθανότερη απόφαση που αναμένουν οι περισσότεροι είναι η επιβεβαίωση της απόφασης της ΔΙΣ του προηγουμένου Αυγούστου. Εφόσον τελικά συμβεί αυτό, είναι πιθανό το άκουσμα του ονόματος του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας στα Δίπτυχα την επομένη κιόλας, στον καθεδρικό ναό των Αθηνών, όπου θα τελεσθεί η πρώτη αρχιερατική χειροτονία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου, χωρίς όμως να θεωρείται και δεδομένο.

Καλά πληροφορημένες πηγές του οrthodoxia.info δεν αποκλείουν να υπάρξει ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την αποστολή της σχετικής επιστολής στην Ουκρανία και της ένταξης του ονόματος του νέου Προκαθημένου της στα Δίπτυχα για λόγους που ο Αρχιεπίσκοπος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει μοιραστεί με συνομιλητές του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ