Τα παραδοσιακά κάλαντα των Ποντίων της Αθήνας άκουσε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) κ. Γιάννης Αμανατίδης.

Η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης, Δάφνης και Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα» τα έψαλλε στον Υφυπουργό ποντιακά και παραδοσιακά, στη διάλεκτο που ο ίδιος ξέρει και καταλαβαίνει, καθώς οι ρίζες του είναι από την περιοχή του Πόντου.

«Ήρθαμε στον δικό μας άνθρωπο που μας καταλαβαίνει», είπε η υπεύθυνη της ένωσης και ευχαρίστησε τον κ. Αμανατίδη για την υποστήριξη που δείχνει στους Ποντίους.

Ο Υφυπουργός, βαθιά συγκινημένος, σιγοτραγούδησε και χόρεψε τους ποντιακούς χορούς με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Ξυδάκη και τους στενούς συνεργάτες του Υπουργείου.

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης ευχήθηκε στα παιδιά καλές γιορτές.

Σε δηλώσεις του στον εκκλησιαστικό ιστότοπο www.orthodoxia.info, θέλησε να μεταφέρει ένα μήνυμα για τις γιορτές αλλά και τον Ποντιακό Ελληνισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα ήθελα να ευχηθώ ευλογημένα και ειρηνικά Χριστούγεννα στον απανταχού της γης Ποντιακό Ελληνισμό, ο οποίος αποτελεί το πιο ζωντανό και ιστορικό τμήμα του ελληνικού Γένους. Εμείς οι Πόντιοι, χάρη στη διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης, καταφέραμε, περνώντας διά πυρός και σιδήρου, να μην χαθούμε αλλά αντίθετα να κατακλύσουμε τα πέρατα της οικουμένης. Ακούγοντας σήμερα τα κάλαντα στην αρχαία μας διάλεκτο, αισθάνθηκα συγκίνηση για τη διατήρηση των παραδόσεών μας και σιγουριά για το ότι θα συνεχίσουμε να τιμούμε τα ήθη και την ιστορία μας. Υείαν και ευλογίαν και καλόν χρονίαν”.

Ο Γιώργος Φερδής είναι πτυχιούχος Θεολογίας του Ορθόδοξου Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου Παρισίων και έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα.