Πανηγυρικά τιμήθηκε εκ μεταθέσεως η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως σήμερα στον Ι. Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας στον Κοκκιναρά. Εκεί υπάρχει ομώνυμο παρεκκλήσιο, το οποίο όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό παρά τις προσπάθειες του Μητροπολίτη Κηφισίας, θυμίζοντας εν πολλοίς την κλειστή πύλη στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, όπου απαγχονίστηκε ο μαρτυρικός Πατριάρχης.

Στην λαμπρή Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος, στον λόγο του αναφέρθηκε στον μαρτυρικό τέλος του Πατριάρχου τονίζοντας πως “κάποτε τις αίθουσες των σχολείων κοσμούσαν οι ηρωικές μορφές των μαρτύρων της πίστεώς μας. Κάποτε όλα τα ελληνόπουλα γνώριζαν ποιος ήταν ο Γρηγόριος ο Ε’, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και οι άλλοι ήρωες. Κάποτε οι γονείς και οι δάσκαλοί μάθαιναν στα παιδιά τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας. Επειδή ο τόπος μας βρίσκεται σε κώμα, σα να πρέπει να σώσουμε τον τόπο από την λήθη και την αγνώμονα συμπεριφορά. Ας ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας και ας διδάξουμε τα παιδιά μας ποιοι είναι οι ήρωες μας και ποια η προσφορά τους στην πατρίδα”.

Ο κ. Κύριλλος έκλεισε λέγοντας πως “σε πείσμα όσων ασεβούν στα ιερά κόκαλα των μαρτύρων και αγνοούν την προσφορά του Πατριάρχη Αγίου Γρηγορίου του Ε’ και των άλλων μαρτύρων της πίστεώς μας στην ελευθερία της πατρίδος, αντιπαραθέτουμε τους στίχους του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού:

“Όλοι κλαύστε. Αποθαμένος
Ο αρχηγός της Εκκλησιάς
Κλαύστε, κλαύστε κρεμασμένος
Ωσάν νά ‘τανε φονιάς.
Έχει ολάνοικτο το στόμα
Π’ ώρες πρώτα είχε γευθή
Τ’ Άγιον Αίμα, τ’ Άγιον Σώμα
Λες πως θε να ξαναβγή.
Η κατάρα που είχε αφήσει
Λίγο πριν να αδικηθή
Εις οποίον δεν πολεμήση
Και ημπορεί να πολεμή…”

Μαζί με τον Μητροπολίτη Κηφισίας συλλειτούργησαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Χρίστος Κυριακόπουλος, και ο προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Χαρτουλιάρης.

Εν συνεχεία με πομπή μεταφέρθηκαν στους πρόποδες του λόφο όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Γρηγορίου και τελέστηκε η αρτοκλασία ενώ μετά την απόλυση ο Μητροπολίτης Κηφισίας, μοίρασε στους πιστούς το πασχαλινό αυγοκούλουρο.

Ο κ. Κύριλλος ευχήθηκε “αν θέλει η Παναγία και ο Άγιος, ο Ναός αυτός να ξανανοίξει και του χρόνου να συνεορτάσουμε εδώ.”

Ετικέτες: