Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 | 0:54

Τήνος: Λιτανεία της εικόνας της Μεγαλόχαρης στην μνήμη της Αγίας Πελαγίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον Ναό της Αγίας Πελαγίας, στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου συνιερούργησαν χθες ο Σεβ. Ελασσώνος κ. Χαρίτων και ο Σεβ. Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεος Β’, συμπαραστατούμενοι από Ιερείς της Τήνου και εξ άλλων εκκλησιαστικών Επαρχιών.

Ενωρίτερα πραγματοποιήθηκε λαμπρή λιτανευτική πομπή της αγίας Εικόνος, από τον Ναό της Μεγαλόχαρης, την οποίαν παρηκολούθησαν χιλιάδες πιστών, με επικεφαλής τους Αρχιερείς και τον ιερό Κλήρο, τον χορό των Ιεροψαλτών, τον Έπαρχο και τον Δήμαρχο Τήνου, Δημοτικούς Συμβούλους, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσης το ΠΙΙΕΤ Επιτροπής, τον Γ. Γραμματέα και μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, την Φιλαρμονική του Ιερού Ιδρύματος και τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής.

Τους λειτουργικούς ύμνους έψαλλε χορός των Μοναζουσών, ενώ την αγίαν Εικόνα υπεδέχθη στον πλάτανο, στα πρόπυλα της Μονής η Ηγουμένη, Μοναχή Ιουλιανή.

Ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’ στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στους τρόπους διαπαιδαγωγήσεως του ανθρώπου για την πνευματική του τελείωση, εκ μέρους του Θεού και στη σημασία κυρίως και πρωτίστως της αρρήκτου ενώσεως μαζί του, γεγονός που ουσιαστικά υπερβαίνει και την έννοια των θαυμάτων και των οραμάτων.

Ευχαρίστησε ωσαύτως τον Σεβ. Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα για την παρουσία του, τους Ιερείς, τα μέλη της Διοικούσης το ΠΙΙΕΤ Επιτροπής και τους υπαλλήλους για την προετοιμασία της υποδοχής των πιστών στο ιερό Προσκύνημα, την Ηγουμένη και την ιερά Αδελφότητα για την, όπως τόνισε, με πλησμονή αγάπης υποδοχή και φιλοξενία, τους αρμοδίους για τα μέτρα τάξης, τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση των ιερών Ακολουθιών και τέλος, όλους τους προσκυνητές, τους οποίους απεκάλεσε αγαπητούς και προσφιλείς και ευχήθηκε όλους να σκέπει και προστατεύει η ευλογία του Θεού με τη μεσιτεία της Παναγίας.

Ο Σεβ. Ελασσώνος κ. Χαρίτων, προ της απολύσεως ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία όπως και συνεχάρη τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό για την εκκλησιαστική τάξη και ευπρέπεια των εκδηλώσεων.

Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό της Αγίας Πελαγίας στην Μονή Κεχροβουνίου και την επι τρίωρο λιτανευτική κάθοδο της αγίας Εικόνος προς την πόλη, φερομένης υπο Ιερέων και Μοναζουσών, στα πρόπυλα της Χώρας, στον Ενοριακό Ναό της Αγίας Παρασκευής, εγένετο η υποδοχή υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος και Σύρου κ. Δωροθέου Β’, και εν συνεχεία με απόλυτη εκκλησιαστική τάξη λιτανεία, επικεφαλής έχουσα τους Αρχιερείς, τον Ιερό Κλήρο, την Ηγουμένη και τις Αδελφές της Ι.Μ. Κεχροβουνίου, τον Έπαρχο κ. Ιωάννη Γιαγιά, τον Δήμαρχο κ. Σίμο Ορφανό και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Προϊσταμένους των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσώπους Συλλόγων και Φορέων, τον χορό των Ιεροψαλτών, τους Ιερόπαιδες και Διακονητές του Ιερού Ιδρύματος, υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Ιερού Ιδρύματος, τους συριγμούς των ελλιμενισμένων πλοίων και των λεωφορείων, ως και υπό τους κρότους των εκτοξευθέντων πυροτεχνημάτων, εκδηλώσεων και αυτών, τιμής για την άφιξη της αγίας Εικόνος στην πόλη.

Οι χιλιάδες των προσκυνητών κατέκλυσαν την παραλία και τους γύρω χώρους, πέριξ της μαρμαρίνης εξέδρας “Παντανάσσης” από της οποίας ανεπέμφθη Δέηση και προσλαλιά εκ μέρους του Σεβ. κ. Δωροθέου Β’, ο οποίος εκάλεσε τις χιλιάδες των προσκυνητών να ψάλλουν “Τη Υπερμάχω…”, αφού αναφέρθηκε και στο μεγάλο Πνευματικό, Κοινωνικό και Φιλανθρωπικό έργο του Ιερού Ιδρύματος και στην εμπιστοσύνη που σήμερα ο πολύπαθος Ελληνικός λαός επιδεικνύει προς την Εκκλησία, αναγνωρίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την στήριξη των ιδιαίτερα ευπαθών οικονομικά κοινωνικών ομάδων.

Ο Σεβ. είπε χαρακτηριστικά “σας λέγουν ότι η Εκκλησία έχει τρισεκατομμύρια, αλλά ο “θησαυρός” της Εκκλησίας δεν είναι σε θησαυροφυλάκια, είστε Σεις, ο λαός του Θεού, που εκδαπανάται σήμερα με κάθε τρόπο και μέσο για να θεραπεύσει τις πνευματικές και υλικές ανάγκες σας, και δώσει απαντήσεις στις ανασυχίες και τους προβληματισμούς σας”.

Μετά ταύτα η αγία Εικόνα φερομένη επί των ώμων των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και των προσκυνητών, επανήλθε και ενεθρονίσθη, δια χειρών του Σεβ. κ. Χαρίτωνος στον Πανίερο Ναό της.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ