Σάββατο 21 Μαΐου 2022 | 15:02

Σύναξη κατηχητών στη Μητρόπολη Χαλκίδος – Έναρξη Νεανικών Κατηχητικών Συνάξεων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας, αρχίζουν οι Νεανικές Κατηχητικές Συνάξεις για όλες τις ηλικίες, από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου μέχρι και τους αποφοίτους και φοιτητές, σε όλες τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Κατ’ αυτήν την Κυριακή σε όλες τις Εκκλησίες μας, κατόπιν εντολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, πρόκειται να τελεσθεί η Ακολουθία του Αγιασμού για την έναρξη των Κατηχητικών, ενώ πρόκειται να αναγνωσθεί και η υπ’ αριθμ. 99 Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου προς τον Ιερό Κλήρο και τον Ευσεβή Λαό της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποίας έχει ως ακολούθως:

«Χριστιανοί μου ευλογημένοι και τέκνα μου αγαπητά,
Έφθασε και πάλι ο κατάλληλος καιρός για την έναρξη των Κατηχητικών μας. Των ευλογημένων αυτών ενοριακών-νεανικών συντροφιών, μέσα στις οποίες τα παιδιά και οι νέοι μας θερμαίνουν τη σχέση τους με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, σπουδάζουν την ορθόδοξη πίστη, συνειδητοποιούν την ένταξή τους στην Εκκλησία και καλλιεργούν την αγάπη προς τους άλλους ανθρώπους, την φύση και όλη την δημιουργία του Θεού.

Κατανοούν ότι η Εκκλησία δεν είναι μια ανθρώπινη θρησκευτική οργάνωση η ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, που αντιμετωπίζει την υλική πτωχεία με οικονομικά βοηθήματα και συσσίτια, αλλά είναι ο ίδιος ο Χριστός, «παρατεινόμενος εις τους αιώνας». Ο άνθρωπος συναντάται και συντάσσεται με τον Σωτήρα Χριστό, από την στιγμή που θα ενσωματωθεί στο εκκλησιαστικό Σώμα, με το βάπτισμά του στο όνομα της Αγίας Τριάδος. Η Εκκλησία φανερώνεται μέσα στην ιστορία, «εν τόπω και χρόνω», ως συγκεκριμένη εκκλησιαστική κοινότητα, υπό τον Επίσκοπο, ο οποίος ίσταται «εις τύπον και τόπον Χριστού». Αυτό το εκκλησιαστικό Σώμα συγκροτείται, κατ’ εξοχήν, στη Θεία Ευχαριστία, αλλά και στα υπόλοιπα ιερά μυστήρια, δια της ελευθέρας συμμετοχής ενός εκάστου των βαπτισμένων χριστιανών.

Μέσω της Ορθοδόξου Κατηχήσεως, την οποία διακονούν με ένθεο ζήλο και αγάπη οι Κληρικοί μας, αλλά και οι συνεργάτες μας λαϊκοί Κατηχητές και Κατηχήτριες, δεν προσφέρεται στους κατηχουμένους μια ανθρώπινη διδασκαλία, αλλά ο Λυτρωτής μας Ιησούς Χριστός και ο τρόπος ζωής, τον οποίο Εκείνος δίδαξε με το Ευαγγέλιο Του και έζησε όταν ήταν στη γη. Μόνο στο δικό του Όνομα και στην παρουσία Του, επιτελείται το κάθε τι στην Εκκλησία, γιατί η σωτηρία του ανθρώπου, που πρέπει να είναι ο σκοπός όλων μας, πραγματοποιείται με τον Χριστό, και την Εκκλησία.

Το Κατηχητικό, λοιπόν, δεν έχει σαν σκοπό του την απλή μετάδοση γνώσεων στα παιδιά, αλλά κυρίως την συμμετοχή τους, ως αληθινά πιστών, στην βίωση του μυστηρίου της σωτηρίας, μέσα στην Εκκλησία, αφού «Τούτο γαρ εστί θέλημα του Θεού, ο αγιασμός υμών» (Α Θεσσ. 4, 3). Η πίστη απαιτεί αγώνα και άσκηση για σχέση και εμπιστοσύνη και τα παιδιά είναι, κατά κανόνα, ικανότερα στο άθλημα αυτό, για να συνάψουν σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης, γι’ αυτό και είναι ευνοϊκότερα προδιατεθειμένα για κοινωνία με τον Θεό και τους άλλους.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, θεωρώ απαραίτητη υποχρέωσή μου να προτρέψω όλους σας, τους Ιερείς μας, τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριές μας, τους Γονείς, τους Διδασκάλους και Καθηγητές, τους Παππούδες και τις Γιαγιάδες, ώστε να εργασθούμε μαζί για την λειτουργία των Κατηχητικών μας σε κάθε Ενορία και για την συμμετοχή σ’ αυτά, όσο το δυνατόν περισσοτέρων παιδιών.

Η Κατήχηση είναι έργο της Εκκλησίας! Αυτό μας λέγουν σήμερα οι πάντες. Και όσοι πιστεύουν και όσοι δηλώνουν άπιστοι και άθεοι. Άσχετα από τα κίνητρα που ο καθένας τους έχει και τον στόχο, τον οποίο επιδιώκει, αυτό είναι Αλήθεια. Το έργο αυτό δεν το εκχωρεί η Εκκλησία σε κανέναν άλλο. Ζητούμε, ωστόσο, οι Ποιμένες την βοήθεια της οικογένειας και του Σχολείου, μιας και ο λαός μας δηλώνει και στην πλειοψηφία του είναι ορθόδοξος. Άσχετα όμως, από τη δική τους ανταπόκριση, εμείς συνεχίζουμε, πάντα με την Βοήθεια του Θεού και όποιος άλλος θέλει συντρέχει τον καλό αγώνα.

Πρέπει, όμως, να πούμε ότι δεν αρκεί μόνο να διαμαρτυρόμαστε για όποιες αλλαγές, κατά καιρούς, γίνονται στο Περιβάλλον μας και στην Πατρίδα μας, αλλ’ απαιτείται, κυρίως, η δραστηριοποίησή μας στο καλό, η ανταπόκριση όλων σας στο κάλεσμα του Επισκόπου σας, η συμβολή σας στην ενίσχυση του Κατηχητικού-νεανικού Έργου.

Βέβαιος για την ολοπρόθυμη προσπάθεια, την οποία ζητώ όλοι σας να καταβάλλετε, αναμένουμε όλα τα παιδιά, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ενορίας σας, μετά το τέλος της οποίας θα τελεσθεί ο Αγιασμός για την έναρξη των Κατηχητικών μας.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος»

Για τον καλύτερο συντονισμό αυτού του Κατηχητικού έργου της Τοπικής Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 το απόγευμα, σε Σύναξη, όλους τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες της Ιεράς Μητροπόλεως στο πάντοτε φιλόξενο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.

Εκεί, μετά την Παράκληση προς τον Όσιο Ιωάννη, η οποία ετελέσθη, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους Κατηχητές για την αξία της Κατήχησης στη ζωή της Εκκλησίας, ιδιαιτέρως στην εποχή μας, και επέδωσε τα Διοριστήρια έγγραφα στους νέους Κατηχητές, Κληρικούς και Λαϊκούς.

Για το πρόγραμμα λειτουργίας των Νεανικών Κατηχητικών Συνάξεων, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται σχετικά από τον Εφημέριο της Ενορίας τους, ενώ συντονιστής και υπεύθυνος όλης της ποιμαντικής φροντίδας των Κατηχητικών και των Νέων μας είναι ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης – Ιεροκήρυκας, με συντονιστές, ανά Αρχιερατική Περιφέρεια, τους: Χαλκίδος: Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστο, Ψαχνών: Πρεσβ. Εμμανουήλ Νταλλαρή, Διρφύων: Πρεσβ. Εμμανουήλ Βιολάκη, Ιστιαίας: Πρεσβ. Ιωάννη Σούρα, Κηρέως: Πρεσβ. Δημήτριο Πατεράκη, Λίμνης-Αγίας Άννης: Πρεσβ. Ναούμ Σταύρου, Αιδηψού: Πρεσβ. Χρήστο Νγκέλα, Σκιάθου: Πρεσβ. Νικόλαο Σταματά, Σκοπέλου: Πρεσβ. Χρήστο Λιθαδιώτη και Πρεσβ. Ευάγγελο Κεχριώτη και Αλοννήσου: Αρχιμ. Λουκά Σταμέλο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ