Προχθές την Δευτέρα, ο Αρχιεπίσκοπος εξερχόμενος του συνοδικού μεγάρου είπε στους δημοσιογράφους πως δεν έχει καταλάβει τι εννοεί ο Πρωθυπουργός με την φράση «θρησκευτικά ουδέτερη Πολιτεία» στην πρόταση του κόμματος του για την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος.

Χθες εδώ στο orthodoxia.info αποκαλύψαμε πως ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από συνοδικούς ιεράρχες θα πήγανε στο Μέγαρο Μαξίμου, να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό.

Γνωρίζοντας πως το θέμα που απασχολούσε την Εκκλησία ήταν η συνταγματική αναθεώρηση όλοι θεωρήσαμε πως ο Αρχιεπίσκοπος θα πήγαινε στον Πρωθυπουργό μαζί με τα μέλη της ΔΙΣ για να ζητήσουν να τους εξηγήσει τι εννοεί και να τους παρουσιάσει τις προθέσεις του.

Αντί αυτού είδαμε ένα «κοινό διάγγελμα» Αρχιεπισκόπου Πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό και τα μέλη της Ιεραρχίας μέσω του οποίου αποκάλυψαν πως υπήρχαν συνομιλίες και διαπραγματεύσεις τις οποίες κανείς δεν γνώριζε, στην Εκκλησία τουλάχιστον, και πως επήλθε συμφωνία για τα θέματα της μισθοδοσίας του Κλήρου και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Για το Σύνταγμα λίγα ειπώθηκαν. Κρατάω μόνο το πολύ ζεστό ευχαριστώ του Αρχιεπισκόπου προς τον Πρωθυπουργό ο οποίος, μας έκανε τη χάρη (;) να μην ζητήσει την διαγραφή της προμετωπίδας του Συντάγματος στην οποία γίνεται επίκληση εις το όνομα της Αγίας Τριάδος…

Αν δούμε πρακτικά την συμφωνία που κομίζει στην Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος τόσο για την μισθοδοσία του Κλήρου όσο και για την αξιοποίηση της περιουσίας «κάρβουνο» όπως την περιέγραψε ο ίδιος, νομίζω πως οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε πως από το Μαξίμου βγήκε κερδισμένος.

Για πρώτη φορά στα χρονικά «ανάγκασε» μια κυβέρνηση να παραδεχτεί πως το Δημόσιο «απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της» και πως «ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε». Αν μάλιστα σκεφτούμε πως ο Πρωθυπουργός που διάβασε αυτές τις αράδες ήταν ο Αλέξης Τσίπρας τότε η επιτυχία του Αρχιεπισκόπου είναι πράγματι ιστορική.

Σημαντικό επίσης είναι το ότι κατόρθωσε να «κλειδώσει» τις θέσεις κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά να «ζητιανεύει» η Εκκλησία για μια οργανική θέση και την έβγαλε από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, το ένα προς πέντε και τις άλλες παραδοξότητες.

Επαναλαμβάνω, εάν το δούμε πρακτικά η Εκκλησία κερδίζει, διότι αν ξεκινούσε ένας διάλογος σχετικά με το ποιες περιουσίες απαλλοτριώθηκαν, πότε, πώς, τι αξία είχαν, τι αξία έχουν και και και… είμαι βέβαιος πως ο διάλογος αυτός αν θα ολοκληρωνόταν ποτέ εγώ δεν θα ζούσα για να το δω.

Από την άλλη βέβαια κερδίζει και η Κυβέρνηση που μπορεί να πει ότι έδωσε τέλος σε μια ιστορική ή διαχρονική αδικία εις βάρος της Εκκλησίας. Πως έκλεισε ένα δύσκολο και εν πολλοίς δυσνόητο κεφάλαιο στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Και φυσικά ότι «ελάφρυνε» το Δημόσιο από 10.000 θέσεις εργασίας. Όσο για την εκκλησιαστική περιουσία; Στο κομμάτι των υπό αμφισβήτηση ακινήτων πήρε το 50% χωρίς να χρειαστεί να κολλήσει ούτε ένα χαρτόσημο και χωρίς να γίνει ούτε ένα δικαστήριο.

Εάν λοιπόν τα δούμε από αυτή την άκρως πρακτική σκοπιά έχουμε δυο μέρη τα οποία χωρίς να κάνουν την παραμικρή θυσία βγήκαν από μια διαπραγμάτευση νικητές και αλώβητοι.

Αλήθεια όμως… ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Ότι είναι πρακτικό και συμφέρον είναι και ηθικό;

Καταρχήν θα πρέπει να ομολογήσω πώς όσο θετικά και ουδέτερα κι αν πιέζω τον εαυτό μου να δει αυτή τη συμφωνία, η λέξη συναλλαγή δεν μπορεί να βγει από το μυαλό μου. Διότι όταν βλέπεις τον Αρχιεπίσκοπο να πηγαίνει στο Μαξίμου για ένα θέμα ύψιστης σημασίας όπως είναι το Σύνταγμα και τον βλέπεις να βγαίνει χωρίς να το έχει συζητήσει επί της ουσίας και χωρίς να επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις του αλλά αντίθετα ικανοποιημένο επειδή κατόρθωσε να κλείσει δυο πραγματικά «καυτά» μέτωπα της ατζέντας του… που αλλού μπορεί να πάει το μυαλό;

Όταν μάλιστα στην κοινωνία υπάρχουν απορίες, φόβοι, ερωτήματα σχετικά με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, την ταυτότητα της Πολιτείας, τα σύμβολα και τις παραδόσεις και η απάντηση της Εκκλησίας είναι μια καλή συμφωνία για την μισθοδοσία του Κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία τότε αυτή η υποψία περί «συναλλαγής» παίρνει άλλες διαστάσεις και ενδεχομένως να υπάρχουν και αρκετοί που νιώθουν ακόμη και προδομένοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για γερμανικό, γαλλικό, βέλγικο και άλλα ευρωπαϊκά μοντέλα σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους όταν απορούσε τι εννοεί ο πρωθυπουργός με την ουδέτερη θρησκευτικά Πολιτεία. Δεν είπε όμως ποιο, εν τέλει, είναι το μοντέλο που εκείνος έχει αποφασίσει να ακολουθήσει στις σχέσεις Εκκλησίας – Κοινωνίας. Με ποιο τρόπο τελικά πολιτεύεται η Εκκλησία μέσα στην κοινωνία μας. Τι είναι για εμάς η Εκκλησία; Και ποιες είναι οι μάχες που επιλέγει να δώσει ή αν μην δώσει; Κι αυτή την επιλογή την κάνει μόνος του;

Από τον Αρχιεπίσκοπο που μόλις εξελέγη ζήτησε να αλλάξει η διαρρύθμιση της αίθουσας των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας ώστε να μην έχει ορατή υπεροχή από τους υπόλοιπους μητροπολίτες. Από τον Αρχιεπίσκοπο που ως Μητροπολίτης αλλά και ως Προκαθήμενος ξιφουλκούσε υπέρ της συνοδικότητας, του σεβασμού των θεσμών και της πολυφωνίας μέσα στην Εκκλησία, αυτές οι κινήσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες.

Αν αθροίσουμε τις επίσημες συναντήσεις και τις αντίστοιχες μυστικές που είχε όλο αυτό το διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πρωθυπουργό θα διαπιστώσουμε πως οι μυστικές, (αυτές που έχουμε μάθει τουλάχιστον) είναι πολύ περισσότερες. Ποια είναι η ανάγκη που ωθεί τον προκαθήμενο της Εκκλησίας να προτιμά τις μυστικές συναντήσεις με την κυβέρνηση χωρίς μάλιστα να ενημερώνει κανέναν;

Τον προηγούμενο μήνα, ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε μυστικά με τον Πρωθυπουργό, λίγες μόλις ώρες πριν η Σύνοδος της Ιεραρχίας συζητήσει το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους και την συνταγματική αναθεώρηση. Στην Ιεραρχία δεν το ανακοίνωσε ποτέ, όπως δεν ανακοίνωσε σε κανέναν το γεγονός πως βρίσκεται σε τόσο προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση εδώ και μήνες για το θέμα της μισθοδοσίας και της περιουσίας.

Εδώ λοιπόν εγείρεται ένα σημαντικό ζήτημα ηθικής τάξης. Ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την στάση που κρατά ο Αρχιεπίσκοπος απέναντι στο Σώμα της Ιεραρχίας η οποία πλέον έχει «εκπαιδευτεί» με έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Έχει αποδεχτεί δηλαδή την ύπαρξη ενός Αρχιεπισκόπου ο οποίος εν αγνοία της κάνει μυστικές συναντήσεις, προχωρά υποθέσεις και κλείνει συμφωνίες κι όταν κρίνει σκόπιμο την ενημερώνει.

Θα πουν ορισμένοι… εαν ο συγκεκριμένος τρόπος φέρνει αποτέλεσμα γιατί όχι; Μπορεί όμως η Εκκλησία να λειτουργεί με την λογική «η δουλειά να γίνεται»;

Και εν τέλει ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Όσο καλά κι αν είναι τα αποτελέσματα;

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: