Συνεχίζονται οι εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2018”, που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου, στις οποίες συμμετέχουν καθημερινά εκατοντάδες πιστοί.

Χθες παρουσιάστηκε στο ναό η υπέροχη ομιλία που έκανε ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος), εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Πύργου Μονοφατσίου Ηρακλείου Κρήτης.

Θέμα της ομιλίας του ήταν: “Βιοτικές μέριμνες και πνευματική ζωή. Μπορούν άραγε μαζί;”. Ο π. Χαράλαμπος αναφερόμενος στον Όσιο Θεοφάνη τον Έγκλειστο είπε: “Ο Όσιος Θεοφάνης λέει, ότι χωρίς ασχολίες και βιοτικές μέριμνες δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ακόμη και οι μοναχοί, οι οποίοι άφησαν τα εγκόσμια και αφιερώθηκαν στον Θεό, ακόμη κι αυτοί έχουν τα διακονήματα και τα εργόχειρά τους. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε, συνεχίζει ο Όσιος, είναι ότι όλες αυτές οι μέριμνες, ναι μεν εξωτερικά θα γίνονται, αλλά εσωτερικά ο νους θα μένει μακριά απ’ αυτά. Δεν θα αιχμαλωτίζεται ο νους από αυτό που κάνουμε, δεν θα είμαστε δούλοι, υποχείριοι σε αυτά που πρέπει να γίνονται καθημερινώς. Θα κάνουμε κάθε είδους εργασία, χωρίς αυτό να αποσπά το νου από τον Χριστό, να εγκλωβίζει την καρδιά στις βιοτικές μέριμνες και να μεταβάλλει τον άνθρωπο σε ένα εξάρτημα της ύλης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να ταυτίζουμε τον εαυτό μας με τη ρηχή καθημερινότητα, να βυθιζόμαστε μέσα σε αυτήν.

Σήμερα ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας παρουσίασε την ομιλία με θέμα: “Η μετάνοια κατά την Παλαιά Διαθήκη”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά “Η Παλαιά Διαθήκη προτρέπει τον πεσόντα άνθρωπο στη μετάνοια και την επιστροφή του στο Θεό. Η μετάνοια αρχίζει από την ώρα που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι οι αμαρτωλές πράξεις του δεν είναι αρεστές στο Θεό. Η μετάνοια προκαλεί το έλεος του Θεού. Όταν ο άνθρωπος παραδεχτεί την αμαρτία του, (αυτογνωσία) κάνει το πρώτο βήμα της επιστροφής του στο Θεό, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ψαλμωδός «ὅτι τὴν ἀνομίαν μου ἐγὼ γινώσκω, καὶ ἡ ἁμαρτία μου ἐνώπιόν μού ἐστι διαπαντός».

Τέλος ο κ. Ιερεμίας συμπλήρωσε πως “Η πορεία προς τη μετάνοια δεν γίνεται μόνο στις ανθρώπινες δυνάμεις, αλλά πρωτίστως με τη Φιλανθρωπία του Θεού. Ο μετανοών, δεν περιορίζεται μόνο στην εκδίωξη της αμαρτίας και των παθών, αλλά αυξάνεται και η επιθυμία της πνευματικής αναγεννήσεώς του, της δημιουργίας μίας καινούργιας καρδιάς. Και τότε ο άνθρωπος ζει μόνο για το Θεό”.

Ετικέτες: