ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: Σεργκεϊ Βλασόφ

Για τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που έθεσε στη ζωή μας η πανδημία του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες μιλά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος σε συνέντευξή του στη διευθύντρια επικοινωνίας του ΠΣΕ Marianne Ejdersten.

“Συνεχίζουμε τη λειτουργική ζωή μας ως οφείλουμε, στο πλαίσιο όμως των οδηγιών που δίνονται από τις αρμόδιες αρχές για την προστασία της δημόσιας υγείας”, δηλώνει ο κ. Θεόφιλος, καθώς “μπορούμε να προχωρήσουμε με σαφήνεια ακολουθώντας τις εντολές του Κυρίου ο οποίος μας είπε “Ἀπόδοτε οὖν τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ Θεοῦ τῷ Θεῷ” (Μρκ. 12, 17).

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων περιέγραψε τη δυσκολία που είχε η τέλεση των ακολουθιών των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα χωρίς την παρουσία πιστών αλλά και τη δυνατότητα που δόθηκε σε αυτούς να τις παρακολουθήσουν από τις αναμεταδόσεις μέσω του διαδικτύου.

“Ο φετινός εορτασμός του Πάσχα μπορεί να πραγματοποιήθηκε υπό πρωτοφανείς συνθήκες, όμως ο σκοπός του παραμένει ο ίδιος. Άλλωστε ο Θεός δεν περιορίζεται σε χειροποίητους ναούς, καθώς κάθε άνθρωπος είναι ναός του Αγίου Πνεύματος”, λέει ο κ. Θεόφιλος.

Σε ερώτηση για το πως οι θρησκευτικοί ηγέτες της Ιερουσαλήμ μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο μέσα στην πανδημία, ο κ. Θεόφιλος απαντά πως “σαν ποιμένες συνεχίζουμε την αποστολή μας να κρατήσουμε ζωντανό το Πνεύμα και να σκορπίσουμε το μήνυμα της ελπίδας, καθώς και να βοηθήσουμε τους αδύναμους και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, πάντα μέσα στο πλαίσιο των επίσημων οδηγιών ώστε παραμείνουμε υγιείς και ασφαλείς”.

Κλείνοντας, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμόσουμε στην πράξη την αγάπη του Κυρίου όπως μας την διδάσκει ο ευαγγελιστής Ιωάννης: “ἐάν τις εἴπῃ ὅτι ἀγαπῶ τὸν Θεόν, καὶ τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ μισῇ, ψεύστης ἐστίν· ὁ γὰρ μὴ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν ὃν ἐώρακε, τὸν Θεόν ὃν οὐχ ἑώρακε πῶς δύναται ἀγαπᾶν;” (Α’ Ιω. 4, 20).

Ετικέτες: