Άρχισαν, σήμερα, οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα: «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας της ΟΑΚ και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της από 2 έως 5 Ιουνίου 2015.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος ανέγνωσε Μήνυμά του και στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η ορθόδοξος θεολογία, η θεολογία των πατέρων της Εκκλησίας ημών, καλεί τον άνθρωπον να αναζητήση την ισοθεΐαν όχι εις την τεχνολογίαν, αλλά εις την ταπείνωσιν και εις την μετάνοιαν. Εις την βάσιν των περιβαλλοντικών καταστροφών ως απώτερον αίτιον ευρίσκεται η ανθρωπίνη φιληδονία και φιλαυτία. Άνευ της αντιστάσεως εις αυτάς, διά του πνευματικού αγώνος και της καθάρσεως της ψυχής από των παθών, δεν είναι δυνατόν να ανακοπή η υποβάθμισης του περιβάλλοντος».
Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου αναφέρθηκε στις δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ανέπτυξε τις θεολογικές πτυχές των περιβαλλοντικών δράσεων του Φαναρίου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «αυτή είναι η πνευματική διάσταση που πρέπει να έχουμε στη ζωή μας. Είναι η σχέση μας και η επιλογή μας. Είναι ο τρόπος της ζωής μας, είναι η ζωή μας με περιεχόμενο».
Τέλος, αναφέρθηκε σε ποικίλα οικολογικά προγράμματα της ΟΑΚ με επίκεντρο τον λόγο του Φαναρίου για το Φυσικό περιβάλλον με ολοκληρωμένα πρόγραμμα γύρω από το Μουσείο Βοτάνων και το Βοτανικό Πάρκο.
Ο Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του Συνεδρίου και ενημέρωσε τους σύνεδρους για τις δράσεις της Τοπικής Εκκλησίας ως προς τη δημιουργία ενός Αστικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης, ο οποίος θα φέρει την επωνυμία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ.
«Η προσπάθεια αυτή γίνεται, σημείωσε ο κ. Ζορμπάς, με στόχο τη βελτίωση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και γενικά όλων των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, με τρόπο βέλτιστα οργανωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ώστε να επιτυγχάνεται πρωτίστως η εξοικονόμηση, αλλά και η παραγωγή της αναγκαίας ενέργειας μέσω αξιοποίησης τεχνολογιών, ήπιων και αειφόρων, με έμφαση στο σεβασμό των φυσικών πόρων.
Η δραστηριοποίηση των πολιτών με σχέσεις εμπιστοσύνης και κοινό όραμα είναι το ζητούμενο, ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κρήτης να πάρουν το ζήτημα της ανάπτυξης στα χέρια τους αντιλαμβανόμενοι ταυτόχρονα τις επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων, η χρήση των οποίων έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στο μικροκλίμα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και στην παγκόσμια ισορροπία της φύσης, έχοντας ως στόχο το άμεσο συμφέρον της τοπικής κοινωνίας».
Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από τους Ιωάννη Φίλη, πρ. Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Jan Willem Sneep, Πρόεδρο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου για την προστασία της χλωρίδας “Planta Europa” και τη Μαργαρίτα Γερούκη, Σχολική Σύμβουλο της 4ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων.
Κοινή διαπίστωση όλων των εισηγητών είναι ότι η ανθρώπινη παρέμβαση έχει δημιουργήσει τεράστια οικολογικά προβλήματα με άμεσες επιπτώσεις σε όλες τις τοπικές κοινωνίες. Κάθε αύξηση του CO2 και των περιβαλλοντικών ρύπων έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της κλιματικής αλλαγής η οποία δημιουργεί νέα προβλήματα στις κοινωνίες (περιβαλλοντικοί μετανάστες, καταστροφή βιοποικιλότητας, φτώχεια, κοινωνικές συγκρούσεις κ.ά.).
Άμεσες δράσεις πρότειναν ο πρ. Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωάννης Φίλης, καθώς και άλλοι ομιλητές, με στόχο την ανάπτυξη νέων μορφών ενέργειας από ΑΠΕ, αλλαγή νοοτροπίας με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη ζωή.
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατανιά Ιωάννης Μαλακωνάκης, εκπαιδευτικοί και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες από 13 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι θα αναπτύξουν νέες μελέτες και πανεπιστημιακές έρευνες, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ι. Μονή Χρυσοπηγής, καθώς και τοπικές επιχειρήσεις (ΒΙΟΛΕΑ, TERRACRETA κ.ά.).