Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:36

Συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Σόφιας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Συνάντηση με τον Πατριάρχη Σόφιας Νεόφυτο και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας είχε χθες το μεσημέρι ο Πάπας Φραγκίσκος.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Συνοδικό Μέγαρο στη Σόφια όπου ο Πατριάρχης Νεόφυτος υποδέχθηκε τον προκαθήμενο των ρωμαιοκαθολικών.

Στον χαιρετισμό του ο Βούλγαρος Πατριάρχης καλωσόρισε τον Πάπα Φραγκίσκο στη γη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, του Οσίου Κλήμεντος Αχρίδος και του Αγίου Αυτοκράτορα Μπορίς-Μιχαήλ του ισαποστόλου και πολλών άλλων αγίων μέσω των οποίων ο Χριστιανισμός τον 9ο και 10ο αιώνα εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και πέρα ​​από τα σύνορά της”.

Εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη καθώς, όπως τόνισε, είναι μόλις ο δεύτερος Πάπας που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’ που επισκέφθηκε τη Βουλγαρία το 2002.

«Η επιθυμία σας να επισκεφθείτε την Ιερά Σύνοδο θεωρείται ως έκφραση σεβασμού προς τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σας διαβεβαιώνουμε ότι ο σεβασμός αυτός είναι αμοιβαίος», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Σόφιας.

Ο κ. Νεόφυτος υπενθύμισε ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ‘είχε εκφράσει τη λύπη του για την έλλειψη κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών. “Επιτρέψτε μας να πούμε ότι εδώ στη Σόφια – που φέρει το όνομα της Σοφίας του Θεού, πάντα προσευχόμασταν για την ενότητα του κόσμου στον Χριστό, επειδή οι ενωμένοι Χριστιανοί θα είναι ισχυρότεροι».

Αναφερόμενος στο ακόμη υπάρχον σχίσμα, ο Πατριάρχης Νεόφυτος είπε ότι «η ζωή της Εκκλησίας οδηγείται από τον Ιησού Χριστό. Αν ο Θεός έχει επιτρέψει κάτι να συμβεί, ξέρει γιατί το επέτρεψε και περιμένει από εμάς να καταλάβουμε γιατί».

Συμπλήρωσε πως «εμείς, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί και ούτε πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός».

Ο Πάπας Φραγκίσκος αντιφώνησε αναφερόμενος στην ψηλάφηση του Αγίου Αποστόλου Θωμά και τα λόγια του Ευαγγελίου “φέρε τὸν δάκτυλόν σου ὧδε καὶ ἴδε τὰς χεῖράς μου, καὶ φέρε τὴν χεῖρά σου καὶ βάλε εἰς τὴν πλευράν μου, καὶ μὴ γίνου ἄπιστος, ἀλλὰ πιστός.καὶ ἀπεκρίθη Θωμᾶς καὶ εἶπεν αὐτῷ· ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου”.

«Οι πληγές ανοιχτές κατά τη διάρκεια της ιστορίας μεταξύ των χριστιανών παραμένουν επώδυνες πληγές στο Σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία», συνεχίζει ο Πάπας, εφιστώντας την προσοχή ότι «τα αποτελέσματά τους είναι απτά ακόμα και σήμερα».

Πρόσθεσε ότι “από κοινού μπορούμε να αγγίξουμε αυτές τις πληγές, να ομολογήσουμε ότι ο Ιησούς αναστήθηκε και μαζί να αναγνωρίσουμε την πτώση μας και να διεισδύσουμε στις πληγές της αγάπης”.

Ο κ. Φραγκίσκος μίλησε στα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Εκκλησίας για τις σχέσεις που δημιουργήθηκαν κατά την εποχή του Αρχιεπισκόπου Angelo Giuseppe Roncalli, ο οποίος είχε αποστολή της αντιπροσωπείας στη Βουλγαρία μεταξύ 1925-1934, ενώ υπενθύμισε ότι η Βουλγαρική Εκκλησία είχε παρατηρητές στο Β’ Συμβούλιο του Βατικανού και ότι τα τελευταία 50 χρόνια, αρκετές βουλγαρικές αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν τη Ρώμη για να γιορτάσουν τη γιορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, που γιορτάστηκαν από καθολικούς στις 14 Φεβρουαρίου.

“Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι επαφές θα έχουν θετική επίδραση σε πολλές άλλες διαστάσεις του διαλόγου μας”, ομολόγησε ο Πάπας Φραγκίσκος τονίζοντας ότι οι Εκκλησίες μοιράζονται έναν «οικουμενισμό του αίματος» μέσω του μαρτυρίου και ότι «είμαστε καλεσμένοι να παραβρεθούμε και να ενεργούμε μαζί για να καταθέσουμε στον Κύριο, ειδικά διακονώντας τους φτωχότερους και πιο παραμελημένους αδελφούς μας, καλώντας αυτή την πράξη ως «οικουμενισμό των φτωχών» “.

Τέλος, αναφερόμενος στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, είπε ότι “το θαρραλέο αποστολικό έργο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου “παραμένει για όλους ένα πρότυπο ευαγγελισμού”, επιβεβαιώνοντας την ονομασία “Φωτιστές των Σλάβων”.

Photo credit: Vatican News

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ