Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 | 1:58

Συνάντηση του Απόστολου Τζιτζικώστα με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Συνάντηση συνεργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιουνίου από τις 11.00π.μ. μέχρι τις 3.00μ.μ. μετά από σχετική πρόσκληση που απεύθυνε στην Εκκλησία της Ελλάδος, διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αυτής, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη Αξιότιμος κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

H συμμετοχή στην εκδήλωση που είχε την μορφή ενημερωτικής Ημερίδας έγινε σε Κεντρικό Ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν έλαβαν μέρος από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Εκπρόσωπος Αυτής ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, Κληρικοί των Ι. Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βεροίας και Ναούσης και Κίτρους και Κατερίνης, εκπρόσωποι Δήμων – Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, εκπρόσωποι των Μουσείων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι ταξιδιωτικών Γραφείων και Φορέων του Τουρισμού στη Μακεδονία.

Κεντρικό θέμα της ενημερώσεως στην Ημερίδα ήταν «Η ανάδειξη της πορείας και των βημάτων του Αποστόλου Παύλου, ως πολιτιστική διαδρομή της Ευρώπης. CULT-RING-INTERREG-EUROPE».

Κατά την διάρκεια της Ημερίδας ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος μετέφερε αρχικά τις ευλογίες και ευχές τόσο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, όσο και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Προέδρου της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και ενημέρωσε εκτενώς τους συμμετέχοντες για το επιτελούμενο σημαντικό έργο του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και για την αναγκαιότητα της στενότερης συνεργασίας με τις Περιφέρειες της Ελλάδος για την σωστότερη προβολή, ανάπτυξη και προώθηση του Θρησκευτικού λεγομένου Τουρισμού στη Πατρίδα μας.

Τόνισε σε όλους τους παρισταμένους τις σοφές κατευθυντήριες σκέψεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τις οποίες το Συνοδικό Γραφείο έχει υιοθετήσει στην ποιμαντική δράση του, που είναι οι ακόλουθες: «Υποχρέωσις ιερά της Εκκλησίας τυγχάνει η επιμελημένη διαφύλαξις και εξασφάλισις των στοιχείων της Ιεράς Παραδόσεως και της λειτουργικής ζωής ημών. Ουχί δε μόνον η διαφύλαξις και εξασφάλισις αυτών, αλλά και η προβολή αυτών προς τε τους ημετέρους και προς τους θύραθεν. Προς τους ημετέρους μεν, προς γνώσιν και μάθησιν και κίνησιν προς μείζονα ευλάβειαν και θερμότερον ζήλον, προς βίωσιν της εκκλησιαστικής ζωής και φιλοτίμησιν όπως συνεχίσουν ανταξίως την παράδοσιν των πατέρων και προπατόρων ημών.

Προς τους θύραθεν δε, προς πληροφόρησιν και κίνησιν του ενδιαφέροντος αυτών περί τα ημέτερα, ενίοτε δε και δια να χρησιμεύσουν – ως στοιχεία υψηλού πολιτισμού – ως οιονεί ιεραποστολικαί γέφυραι προς αυτούς… Προς πνευματικήν μεν ωφέλειαν πάντων, ψυχικήν δε, επιπροσθέτως, των εν ειλικρινεία αναζητούντων τας ρίζας της αρχαίας χριστιανικής παραδόσεως, τας πηγάς του λάλου και ζώντος ύδατος, ίνα εν αυταίς κορέσωσι την δίψαν των ψυχών αυτών».

Στη συνέχεια ο π. Σπυρίδων αναφέρθηκε στην εργασία που έχει γίνει, τόσο από τον κ. Βασίλειο Τζέρπο, Δρα Θ., Μέλος της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου, όσο και από τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού στην προβολή της πολιτιστικής -προσκυνηματικής διαδρομής των Βημάτων του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα, και τόνισε την επιβεβλημένη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Της στα Περιφερειακά Προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα «CULT-RING-INTERREG-EUROPE της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη του θεματικού Προσκυνηματικού Τουρισμού με κέντρο βάρους τον Απ. Παύλο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας επαίνεσε το σημαντικό αυτό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος στον τομέα του Θρησκευτικού Τουρισμού και κάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης Πρόεδρο, τον Πανοσιολογιώτατο Γραμματέα και τα Μέλη της Επιτροπής σε στενότερη και αμεσότερη συνεργασία. Με την σειρά τους και όλοι οι ομιλητές-συμμετέχοντες στην Ημερίδα τόνισαν από την πλευρά τους ότι από τέτοιες ενέργειες συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα αναπτύξεως του Θρησκευτικού Τουρισμού είναι αδιανόητη η μη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος και λόγω του ρόλου Της αλλά και της πολύχρονης επιτυχούς πορείας και εμπειρίας Της.

Η Ημερίδα έκλεισε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η συνάντηση συνεργασίας με την Επιτροπή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων θα επαναληφθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εκ του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ