Συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε σήμερα ο μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ συνεχάρη τον μητροπολίτη Κιέβου για την απονομή του βραβείου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Πατριάρχης Αθηναγόρας» ενώ, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο άνδρες εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία σχετικά με την καταστρατήγηση των θρησκευτικών ελευθεριών στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή της Κριμαίας.

Επιπλέον δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στη Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη που βρίσκεται ήδη στον έκτο χρόνο στην ανατολική Ουκρανία με την ελπίδα αυτή να διευθετηθεί διπλωματικά θεραπεύοντας τις πληγές του πολέμου και ενισχύοντας την ενότητα.

 

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ουκρανικής Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Επιφάνιος ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διαδικασία διεθνούς αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας, και συγκεκριμένα για την απόφαση της Ελλαδικής Εκκλησίας να την αναγνωρίσει.

Στη  συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος μίλησε για την επαίσχυντη κατάσταση που προέκυψε με τις θρησκευτικές ελευθερίες στα εδάφη του Donbass και στην Κριμαία. Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση στο Κρεμλίνο για παύση της ρωσικής επιθετικότητας και αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Pompeo εξέφρασε την ανησυχία του για τις καταχρήσεις κατά της θρησκευτικής ελευθερίας στα τμήματα του Ντόνμπας που είναι κατεχόμενα και ελέγχονται από τη Ρωσία. Εξέφρασε την ελπίδα του για «διπλωματική λύση στη σύγκρουση που προκάλεσε η Ρωσία στα ανατολικά της Ουκρανίας, η οποία διεξάγεται για έκτη χρονιά, τονίζοντας την ανάγκη να θεραπευθούν οι πληγές του πολέμου και να προωθηθεί η ενότητα».

Ο υπουργός τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες  θα υπερασπίσουν το δικαίωμα κάθε ατόμου στην ελευθερία της θρησκείας και την ευκαιρία να προσευχηθούν σύμφωνα με την επιλογή τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρέσβης για τη Θρησκευτική Ελευθερία, ο Samuel Brownbeck, ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών George Kent και ο Αρχιεπίσκοπος  Ευστράτιος.

Ετικέτες: