Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 | 12:25

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Πρόεδρο Αναστασιαδη είχε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’ είχε συνάντηση στις 27 Μαρτίου 2017 ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας διαβίβασε στον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου εγκάρδιο χαιρετισμό του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου. Επίσης ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για την ποιμαντική φροντίδα για τους κατοικούντας στην Κύπρο πολυαρίθμους Ρωσόφωνους πιστούς, απόδειξη της οποίας ήταν τα θυρανοίξια του νεόδμητου ρωσικής τεχνοτροπίας Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και πάντων των ἐν τῇ Ρωσικῇ γῇ διαλαμψάντων Αγίων στο Επισκοπείο.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την ικανοποίηση για την κατάσταση σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Κύπρου και τόνισε ότι οι σχέσεις αυτές είναι δυνατόν να γίνουν ακόμη στενότερες. Ειδικότερα δε επέδειξε το ενδιαφέρον του για την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο Εκκλησιών στον τομέα παιδείας, τις τακτικότερες ανταλλαγές φοιτητών, την ευρύτερη χρήση από τους Κυπρίους θεολόγους των συγχρόνων πορισμάτων της μελέτης των επικαίρων ζητημάτων της σημερινής εποχής από τους θεολόγους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.Καλωσορίζων τον προσκεκλημένο ο κ. Ν. Αναστασιάδης τόνισε τις καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου δεν περιοείζονται σε απλώς καλές σχέσεις μεταξύ των πολιτικών αλλά επεκείνονται και πέραν τούτων χάριν στους μακραίωνους δεσμούς φιλίας μεταξύ του Ρωσικού και του Κυπριακού λαού και των δύο Εκκλησιών. Επίσης χαρακτήρισε τα θυρανοίξια του Ρωσικού Ναού στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασσού ως γεγονός συγκλονιστικό, το οποίο στάθηκε αφορμή χαράς για όλους τους Κυπρίους.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο νεόδμητος Ναός θα αποτελεί πνευματικό σπίτι για πολυαρίθμους Ρωσόφωνους κατοίκους της νήσου, ενώ το παράδειγμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασσού θα ακολουθήσουν και οι λοιπές επαρχίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακόμη εθίγη το θέμα της συνεχιζόμενης διαιρέσεως της νήσου και υπήρξε ανταλλαή απόψεως σχετικά με τη διαδικασία συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ εξέφρασε την ελπίδα του για μία δίκαιη λύση τελικά η οποία θα επιτρέψει στον Ορθόδοξο Κυπριακό λαό να κρατήσει τη γη των πατέρων του και ταυτόχρονα την ταυτότητά του.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η προτεραιότητά του ως Αρχηγού Κράτους είναι η διαφύλαξη της χριστιανικής παρουσίας στη νήσο και σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αφού με ευγνωμοσύνη επεσήμανε τη δυναμική θέση επί του θέματος της Ρωσικής Πολιτείας και της Ρωσικής Εκκλησίας.

Μετά το πέρας της συνομιλίας υπήρξε ανταλλαγή ενθυμίων. Στις δύο συναντήσεις επίσης συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί διορθοδόξων υποθέσεων και ο Ιερέας Ανατόλιος Τσουριακόφ, στέλεχος του ΤΕΕΣ.

Εκ του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ