Συλλείτουργο με τους Μητροπολίτες Βίννιτσας και Μπάρσκι κ. Συμεών και τον Μητροπολίτη Περειασλάβ – Χμελνίτσκι και Βυσνέβσκι κ. Αλέξανδρο τέλεσε ο Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος στο μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ Σαρώφ στο Τρίκορφο της Φωκίδας.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Μητρόπολη Φωκίδος από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου για προσκυνηματικούς λόγους.

Μετά την απόφαση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου να χορηγήσει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία και την αναγνώριση αυτής υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Αρχιεπίσκοπον κ. Ιερώνυμον η εν λόγω Εκκλησία της Ουκρανίας είναι Κανονική και ουχί σχισματική.

Ο Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος και ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης και τα μέλη της μοναστικής αδελφότητας υποδέχθηκαν σήμερα το πρωί στο μοναστήρι του Τρικόρφου τους δυο Ουκρανούς Αρχιερείς με τους οποίους συλλειτούργησαν.

Στην διάρκεια της ομιλίας του κατά τη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Φωκίδος ανακοίνωσε ότι: «Δεν θα γίνονται πλέον δεκτοί στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Ρώσοι κληρικοί και λαϊκοί που δεν αναγνωρίζουν την υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου χορηγηθείσα αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιον. Η οποία αυτοκεφαλία ανεγνωρίσθη και από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμον».

Η απόφαση αυτή του Μητροπολίτη Φωκίδος Θεόκτιστου είναι ένα αυστηρό αντίμετρο, που κλιμακώνει την ένταση με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ούτε και η Εκκλησία της Ελλάδος έχουν δηλώσει ότι απαγορεύουν την υποδοχή, την λειτουργία και την Θεία Κοινωνία στους Ρώσους Επισκόπους, κληρικούς, μοναχούς και πιστούς.

Στη συνεχεία οι Ουκρανοί Επίσκοποι με τη συνοδεία τους, επισκέφθηκαν τις γυναικείες Ιερές Μονές Αγίου Νεκταρίου και Παναγίας Βαρνακόβης, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής.

 

Ετικέτες: