Τρίτη 28 Μαΐου 2024 | 0:50

Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας: Η Θ. Κοινωνία στην εποχή του κορονοϊού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τις μέρες της πανδημίας του COVID 19 την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης συζητούσε για τις επιπτώσεις της ασθένειας, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, η Ορθόδοξη Εκκλησία βρέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, σχεδόν κατηγορούμενη από ορισμένους, για τον τρόπο μετάληψης της Θείας Κοινωνίας.

Πολίτες αντέδρασαν στην χρήση του κοινού Ποτηρίου. Άλλοι βρήκαν στο περιεχόμενο του ένα «μέσο διασποράς» του ιού, ενώ μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία απαγόρευσαν την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας στους πιστούς φέρνοντας την ηγεσία της Εκκλησίας απέναντι από πρωτοφανή διλήμματα.

Στον αντίποδα, ο κόσμος της Εκκλησίας, το πλήρωμα της ένιωσε «στοχοποιημένο» εν πολλοίς ενώ δεν άργησαν να ακουστούν και οι ακραίες φωνές που μόνο θόρυβο και προβληματισμό προκάλεσαν, αποπροσανατολίζοντας ουσιαστικά τη συζήτηση που όπως φάνηκε δεν στηρίχθηκε ποτέ σε ουσιαστικά επιχειρήματα.

Τι είναι τελικά η Θεία Κοινωνία για την Ορθόδοξη Εκκλησία; Πως φθάσαμε από τον Μυστικό Δείπνο στην ανάμνηση του, μέσω του Κοινού Ποτηρίου; Με πόσους τρόπους Μεταλάμβαναν οι Χριστιανοί στην πορεία της Εκκλησίας; Υπάρχει λόγος να αλλάξει;

Αυτά αλλά και άλλα πολλά ερωτήματα γύρω από αυτό το εξόχως σημαντικό ζήτημα θα συζητήσουν δυο κορυφαίοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ο ομότιμος καθηγητής εκκλησιαστικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ Δρ. Βλάσιος Φειδάς και ο Καθηγητής Λειτουργικής την θεολογική σχολή του ΕΚΠΑ Δρ. Γεώργιος Φίλιας, στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνει το Orthodoxia Inforum με θέμα «Θεία Κοινωνία στην εποχή του κορονοϊού: Όλα όσα αγνοούμε και αυτά που νομίζουμε πως γνωρίζουμε».

Την συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Λουδάρος.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί η συζήτηση δεν θα έχει κοινό και θα μεταδοθεί μόνο διαδικτυακά, την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 στις 19:00 στην ιστοσελίδα inforum.aenaos.org.

Όσοι επιθυμούν να θέσουν ερωτήματα προς τους κ.κ. καθηγητές μπορούν να τα αποστείλουν ηλεκτρονικά στην διεύθυνση inforum@aenaos.org.

ΠΗΓΗ: INFORUM

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ