Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024 | 7:37

Στροφή 180 μοιρών από την ΔΙΣ για τα συλλαλητήρια – Οποιος θέλει πάει

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε ελεύθερη συμμετοχή κατά συνείδηση μετέτρεψε η ΔΙΣ την κάθετη άρνηση του Αρχιεπισκόπου για συμμετοχή στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία, λίγες μόλις ημέρες πριν την διοργάνωση του συλλαλητηρίου της Αθήνας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρίασή της σήμερα το πρωί, αφού ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο για όσα συζήτησε ο ίδιος με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφάσισε να στείλει σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας και ιδιαίτερα προς εκείνους που αμφισβήτησαν το ενδιαφέρον της κάνοντας λόγο για παρερμηνεία των θέσεών της, επαναλαμβάνοντας πως εξακολουθεί να είναι κάθετα αρνητική στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος.

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρατηρεί ότι ορισμένοι ούτε ανέγνωσαν ορθά το γράμμα, ούτε αντελήφθησαν ουσιαστικά το πνεύμα της ξεκάθαρης θέσης Της, περί της μη αποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας του όρου «Μακεδονία» η παραγώγου του, ως συστατικού του ονόματος του Κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας»» αναφέρεται στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ.

Μάλιστα η ΔΙΣ καλύπτει πλήρως τους μητροπολίτες που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης «συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των Ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου Λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα».

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΑΕΙ

Παρά την πολλαπλώς διατυπωθείσα θέση του Αρχιεπισκόπου ο οποίος ήταν κάθετα αρνητικός στα συλλαλητήρια, εμφανίζοντας μάλιστα ως ισχνή μειοψηφία τους 9 από τους 82 μητροπολίτες που πήγαν στο συλλαλητήριο, η Ιερά Σύνοδος αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για όσους κληρικούς και λαϊκούς θέλουν να λάβουν μέρος, σημειώνοντας πως «στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεως των Κληρικών και Λαϊκών μελών Της, σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».

Μάλιστα τονίζεται στο ανακοινωθέν πως «Η Εκκλησία της Ελλάδος, πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ

Ενδεικτική της προσπάθειας της Ιεράς Συνόδου να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες είναι η απόφασή της να τελέσει συνοδική Θ. Λειτουργία στη Στάτιστα Καστοριάς όπου σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς την Κυριακή της Τυρινής 17 Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά τη Θ. Λειτουργία η Ι. Σύνοδος θα τελέσει μνημόσυνο στην μνήμη του Π. Μελά και των άλλων Μακεδονομάχων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να κάνει την παραμικρή δήλωση στους δημοσιογράφους παραπέμποντας στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ