Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 17:53

Στρατονικείας: «Όποιος τολμήσει να χαρακτηρίσει τον Έλληνα ως ρατσιστή, είναι κακοπροαίρετος και κακόβουλος»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής βρέθηκε την Κυριακή 29 Οκτωβρίου ο Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, βοηθός Επίσκοπος της Μητρόπολης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Ο Επίσκοπος Στρατονικείας συλλειτούργησε μαζί με τον Μητροπολίτη στην Ξυλαγάνη, ενώ στη συνεχεία βρέθηκε στο Μικρό Κρανοβούνιο, όπου μαζί με τον Σεβασμιώτατο πραγματοποίησε αγιασμό και ανέπεμψε δέηση για τους αγρότες της περιοχής.

Τους δύο ιεράρχες συνδέει μακροχρόνια φιλία, από τότε που ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, ως πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, είχε επισκεφτεί τη μητρόπολη Λέρου και είχε γνωρίσει τον τότε ιεροκύρηκα της μητρόπολης Λέρου και μετέπειτα Επίσκοπο Στρατονικείας.

Η φιλία αυτή συνεχίστηκε με τα χρόνια και μετά από επανειλημμένες προσκλήσεις του Μητροπολίτη Παντελεήμονα κατάφερε να επισκεφτεί την περιοχή μας.

Συνεχής προσπάθεια στήριξης των νησιωτών

«Και εσείς εδώ και εμείς εκεί φυλάμε Θερμοπύλες» τόνισε ο Επίσκοπος, σημειώνοντας πως τα νησιά της Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας βρίσκονται στην άκρη της Ελλάδας, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με ό,τι και αν σημαίνει αυτό.

Για αυτό και προσπαθούν να στηρίξουν όσο μπορούν ως τοπική εκκλησία τις περιοχές, μιας και είναι μικρά νησιά, που είχαν πάντα πρόβλημα με τους κατοίκους τους που έφευγαν μετανάστες, και τώρα με την οικονομική κρίση ακόμα περισσότερο. «Το καλό με τις περιοχές μας είναι ότι οι μετανάστες αγαπούν πάρα πολύ τον τόπο τους, φροντίζουν για αυτόν και παρά το γεγονός ότι φεύγουν τον στηρίζουν με κάθε τρόπο και η σκέψη τους είναι στα νησιά μας» ανέφερε, επισημαίνοντας πως προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν τους νέους, ώστε να έχουν εναλλακτικές λύσεις και να μείνουν και να αξιοποιήσουν ότι τους προσφέρει η περιοχή, επιστρέφοντας στον πρωτογενή τομέα για να μπορέσουν να μείνουν στις περιοχές.

Στο πλευρό των μεταναστών η Εκκλησία

 

Τα τελευταία χρόνια η εκεί τοπική εκκλησία βρίσκεται και στο πλευρό των ανθρώπων που μπαίνουν στη χώρα μας από τα παράλια της Τουρκίας, προσφέροντάς τους ό,τι μπορούν να προσφέρουν και ενισχύοντάς τους, όπως μπορούν.

«Είμαστε ένας λαός αλληλέγγυος και όποιος τολμήσει να χαρακτηρίσει τον Έλληνα ως ρατσιστή μάλλον κακοπροαίρετος και κακόβουλος είναι» σημείωσε ο Επίσκοπος, τονίζοντας πως στη Λέρο εδώ και 15 χρόνια δέχονται ανθρώπους από άλλες περιοχές που έρχονται σε αυτή μέσω της Τουρκίας.

Αλλά και το καλοκαίρι του 2015, που ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για τα νησιά, και στο Νότιο αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο,στη Λέρο η εκκλησία και ουσιαστικά ο λαός πρωτοστάτησε, πριν την έλευση των ΜΚΟ.

«Το ότι εμείς βρισκόμαστε μπροστά και κάνουμε διάφορα πράγματα, γίνεται με τη στήριξη και τη διάθεση του λαού, γιατί ο λαός μας δίνει και τα μέσα για να προσφέρουμε» σημείωσε, για αυτό και το γεγονός ότι η εκκλησία είχε πάντα και στήριζε αυτούς τους ανθρώπους, σημαίνει πως ο λαός προσέφερε σε αυτή για να μπορέσει να το διαχειριστεί.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να πάρει από την εμπειρία της Θράκης και τη συμβίωση με μια άλλη θρησκεία, επισήμανε πως είναι αρκετά διαφορετικά πράγματα, μιας και οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες διαφορετικού θρησκεύματος.

Σημείωσε πάντως πως το γεγονός ότι ο καθένας πιστεύει στον Θεό του, άσχετα από τη θεολογική του πλευρά, δεν εμποδίζει κανένα να συνεργαστεί για το καλό του τόπου που γεννήθηκαν όλοι, και, αν όλα γίνονται με αυτό το γνώμονα, θα μπουν στη θέση τους και θα βρεθούν οι δίοδοι για να επικοινωνήσουν σωστά. «Ο καθένας πιστεύει αυτό που πιστεύει, αλλά η πατρίδα είναι μία, κατόπιν αυτού δεν υπάρχει κάτι που να μας χωρίζει» κατέληξε.

Πηγή: www.paratiritis-news.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ