Αυτή τη νύχτα η Ελλάδα ξενύχτησε δίπλα Του. Γύρω από τον Εσταυρωμένο άνθρωποι κάθε ηλικίας κρατώντας λουλούδια της άνοιξης στόλισαν και πάλι τον Τάφο. Τον Επιτάφιο στον οποίοι οι ιερείς εναποθέτουν το σώμα του Ιησού μετά την Ιερά Αποκαθήλωση.

Το orthodoxia.info πέρασε τη νύχτα αυτή κοντά στους ανθρώπους της πίστης και της παράδοσης. Αυτούς που ψάλλοντας το «Ώ γλυκί μου έαρ…» θέλησαν να σταθούν κοντά στην Παναγιά την ώρα του μεγάλου θρήνου.

Μετά την ακολουθία των Παθών και αφού το σκοτάδι έπεσε για τα καλά, μικρά παιδιά, νέοι και νέες αλλά και ηλικιωμένες γυναίκες, κύκλωσαν τους Επιταφίους γεμίζοντας τους άνθη. Η κα. Μαρία ήταν εκεί με την εγγονή της. Η νέα και η παλιά γενιά. Η μια βοηθούσε στις γιρλάντες και η άλλη στόλιζε. «Για εμένα αυτή η στιγμή είναι ιερή. Είναι σαν να ετοιμάζω έναν δικό μου άνθρωπο. Δεν νιώθω κούραση» μας είπε.

Κάθε άνθρωπος που επιλέγει να περάσει αυτήν την νύχτα στις εκκλησιές, έχει το δικό του λόγο. Άλλοι το κάνουν για να τιμήσουν την παράδοση, άλλοι για να προσευχηθούν για τα παιδιά τους κι άλλοι για να μοιραστούν τα βάρη της ζωής τους με τον Ιησού.

Είναι μια ακόμη απόδειξη των άρρηκτων δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα με την ορθόδοξη πίστη.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: