Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 | 20:51

Στην Καστοριά τίμησαν τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Γρηγορίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Το Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου Γ’ (Παπουτσοπούλου) τελέσθηκε την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.

Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και ακολούθησε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα και ανέλυσε τον λόγο του Κυρίου μας «μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών». Και συνέχισε λέγοντας ότι οι άνθρωποι επιλέγουν το σκότος αντί του φωτός που είναι ο ίδιος ο Χριστός, και λατρεύουμε άλλα είδωλα και άλλους ψεύτικους Θεούς.

Και την απάντηση μάς τη δίνει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο οποίος λέγει ότι οι άνθρωποι αγάπησαν περισσότερο το σκοτάδι από το φως, επειδή τα έργα τους ήταν πονηρά. Διότι όποιος κάνει κακό μισεί το φως και δεν έρχεται σ’ αυτό, για να μη γίνουν φανερά τα έργα του.

Και κατέληξε ο κ. Χρυσόστομος ευχόμενος να μάς χαρίσει ο Κύριός μας το φως Του και να πορευόμαστε μέσα στο φωτεινό δρόμο που ακολούθησαν και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως και ο μακαριστός άγιος Επίσκοπος της Καστοριάς κυρός Γρηγόριος Παπουτσόπουλος, τον οποίον διέκρινε η ταπείνωση και η αγάπη για την Εκκλησία του Χριστού, την Παναγία μας, τους Αγίους και τους ανθρώπους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο, ενώ αμέσως μετά τελέσθηκε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Γρηγορίου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, στο Ξενοδοχείο Λιμναίον.

Η φετινή εκδήλωση της Μητροπόλεως ήταν αφιερωμένη στον νέο Άγιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία και ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του από τον Άγιο Ιάκωβο, έτσι όπως τον έζησε και όπως τον γνώρισε. Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τη φιλανθρωπία που προσφέρει η αγία μας Εκκλησία σε όλους τους τομείς, χωρίς διακρίσεις και με γνώμονα τη βοήθεια του συνανθρώπου και τη σωτηρία των ψυχών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος ευλόγησε και έκοψε τη βασιλόπιτα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Σεραφείμ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, οι άρχοντες του τόπου, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και την ευλογία που μετέφεραν στον λαό της Καστοριάς, τους κληρικούς της Μητροπόλεως και τους άρχοντες του τόπου, μα ιδιαίτερα τους Καστοριανούς, οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό της Εκκλησίας, προσφέρουν από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους και αποδεικνύουν εμπράκτως την αγάπη τους για τον Χριστό και τον πάσχοντα άνθρωπο.

Επίσης, παρουσίασε τον απολογισμό του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, το οποίο αγγίζει το ποσό των 850.358€.

Συνολικά δε, προσφέρθηκαν εκατόν είκοσι έξι χιλιάδες (126.000) προγραμματισμένες μερίδες φαγητού, διανεμήθηκαν πάνω από εκατόν εβδομήντα τρεις (173) τόνοι τροφίμων, ενώ μοιράσθηκαν εξήντα πέντε (65) τόνοι ρουχισμού και υπόδησης.

Τέλος, την εκδήλωση πλαισίωσε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας «ο Άγιος Μηνάς», τα μέλη της οποίας έψαλλαν τα κάλαντα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ