Στην ιστορική μονή της Παναγίας Καλαμούς στη Ξάνθη τέλεσε το απόγευμα τον πανηγυρικό αρχιερατικό εσπερινό ο επιχώριος μητροπολίτης κ. Παντελεήμων.

Κατά την παράδοση, η εικόνα της Θεοτόκου που είναι τοποθετημένη στο προσκυνητάρι της μονής βρέθηκε σε μια συστάδα από καλάμια στο ποτάμι που υπάρχει κάτω από το μοναστήρι. Έτσι, ονομάστηκε Παναγία Καλαμού.

Η μονή είχε στην κατοχή της πολύτιμα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Εκλάπησαν όμως το 1917 κατά τη βουλγαρική εισβολή και βρίσκονται πλέον στη Βουλγαρία.

Ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, στην αρχή της ομιλίας του, αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία της μονής και τη σημασία της για την τοπική Εκκλησία και τους πιστούς.

“Η μονή της Παναγίας Καλαμούς υπήρξε πάντα ο τόπος όπου ο ξανθιώτικος λαός κατέφευγε για να προσευχηθεί στην Παναγία, να εναποθέσει τα αιτήματά του, με τη βεβαιότητα ότι εκείνη ακούει και μεσιτεύει για την ικανοποίησή τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο μητροπολίτης Ξάνθης μίλησε για την ιδιαίτερη ευλάβεια κι αγάπη που τρέφουν οι πιστοί στο πρόσωπο της Παναγίας. Είπε ότι “ο Αύγουστος είναι ο κατ’ εξοχήν αφιερωμένος μήνας σε εκείνη που ένωσε τη γη με τον ουρανό, τον άνθρωπο με τον Θεό. Η γιορτή της Παναγίας γεμίζει πάντα όλους τους ναούς”.

Επίσης συμπλήρωσε ότι “ο λαός μας που νοιώθει την Παναγία μάνα του, της έγραψε τραγούδια, μοιρολόγια. Έγραψε ιστορίες γύρω από το πρόσωπό της, για να δηλώσει ότι δεν είναι μόνο η μάνα του ενανθρωπήσαντος Χριστού αλλά όλων μας”.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: