Μια κίνηση με ιδιαίτερη βαρύτητα έλαβε χώρα στην Αλβανία κατά τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού των Τιράνων αναπτερώνοντας τις ελπίδες για εκτόνωση της κρίσης μεταξύ των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για το θέμα του Κατάρ.

Παρά το γεγονός πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αντιοχείας έχει λάβει απόφαση διακοπής εκκλησιαστικής Κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, στο συλλείτουργο που τελέσθηκε την Κυριακή στα Τίρανα προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αντιοχείας, μητροπολίτης κ. Ισαάκ συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε ιδιαίτερα θετικά σχόλια από τους παριστάμενους Προκαθημένους και εκπροσώπους Εκκλησιών, αφού μετά την οργισμένη αντίδραση των εκπροσώπων του Πατριάρχη Αντιοχείας στην Κωνσταντινούπολη τον προηγούμενο Μάρτιο για το ίδιο θέμα, η Εκκλησία της Αντιόχειας εμφανίζεται πιο διαλλακτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος έχει κινηθεί και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, που παρά την διακοπή Κοινωνίας από την Αντιόχεια, ο ίδιος δεν σταμάτησε να μνημονεύει τον Πατριάρχη κ. Ιωάννη.

Η σύγκρουση Αντιοχείας και Ιεροσολύμων έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στις Ορθόδοξες Εκκλησίες που πιέζουν τις δύο πλευρές να χαμηλώσουν τους τόνους και να βρουν λύση στο κατά τους περισσότερους ήσσονος σημασίας θέμα του Κατάρ το οποίο έχει γιγαντωθεί επικίνδυνα.

Ο Ανδρέας Λουδάρος έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στην Αθήνα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Εργάζεται ως εκκλησιαστικός συντάκτης από το 1999

Ετικέτες: