Στην αιωνιότητα ο μητροπολίτης πρώην Μπουένος Άιρες Γεννάδιος

Εκοιμήθη λίγο μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο πολυσέβαστος Μητροπολίτης πρώην Μπουένος Άιρες Γεννάδιος (Χρυσουλάκης). O μακαριστός ιεράρχης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, είχε αγωνισθεί στην Εθνική Αντίσταση και είχε υποφέρει από τους Γερμανούς (Ναζί). Ανέπτυξε έντονο ιεραποστολικό έργο στη Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα στο Καράκας της Βενεζουέλας, μέχρι της εις επίσκοπον εκλογής του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την ερχόμενη Τρίτη στον Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου στις 5 μ.μ και η ταφή την επόμενη ημέρα στην Ιερά Μονή Τοπλού στη Σητεία.

Βιογραφικα στοιχεία

Ο Σεβ. Γεννάδιος Χρυσουλάκης γεννήθηκε στα Περιβολάκια Σητείας Κρήτης το 1924. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το 1944 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Τοπλού στη Σητεία. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1944 και Πρεσβύτερος το 1946. Υπηρέτησε επί τριετία ως στρατιωτικός ιερεύς και στη συνέχεια ως εφημέριος σε διάφορες ενορίες της Θεσσαλονίκης, όπου ανέπτυξε σπουδαία εκκλησιαστική και φιλανθρωπική δράση.

Στις 11 Μαΐου 1950, διορίστηκε από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο Αλεξιάδη (από Λήμνου) Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Ακτής, ο Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος Χρυσουλάκης (μετέπειτα Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες) με την υποχρέωση να εξυπηρετεί και το πατριωτικό ίδρυμα Π.Ι.Κ.Π.Α., το οποίο συντηρούσε τετρακόσια συμμοριτόπληκτα παιδιά και πεντακόσια σεισμόπληκτα παιδιά των Ιονίων νήσων. Εδώ πλησίασε τους κατοίκους, μικρούς και μεγάλους, και τους κέρδισε με την αγάπη του και την συμπεριφορά του, αλλά και κόπιασε πολύ για την οικοδόμηση του νέου θαυμάσιου λιθόκτιστου ναού.

Εκτός της οικοδόμησης του νέου ναού ο Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος Χρυσουλάκης εργάστηκε και κατάφερε την ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου που συνδέει την Θεσσαλονίκη με τα χωριά του σημερινού Δήμου Θερμαϊκού, την υδροδότηση του οικισμού με κατακάθαρο πόσιμο νερό από την πλούσια σε ποσότητα νερού γεώτρησης, την δημιουργία Συνεταιρισμού για την εξαγωγή στην Γερμανία της παραγωγής των σταφυλιών και τέλος την οικοδόμηση ωραίου και σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου.

Από το 1965 μέχρι το 1979 υπηρέτησε ως Εφημέριος  Στις 8 Απριλίου 1979 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μπουένος Άυρες. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1996 μετά την απόσπαση της Επισκοπής Μπουένος Άυρες από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την προαγωγή της σε Μητρόπολη προήχθη σε Μητροπολίτη. Στις 30 Απριλίου 2001 παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

 

Google News

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι πιο πρόσφατες αναρτήσεις

Από το αρχείο της Εκκλησιαστικής Τηλεόρασης

ORTHODOX TV