“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σχεδιάζει να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Βατικανό για το θέμα των διώξεων των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές”, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ τόνισε ότι «Ερχόμαστε σε επαφή για το θέμα αυτό, και πιστεύω ότι σήμερα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, θα προσπαθήσουμε να θεσμοθετηθεί η κοινή εργασία που κάνουμε ήδη για την παρακολούθηση της έκδοσης των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές. Πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε μαζί τώρα. Και εμείς θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε καλύτερα τη βάση αυτού του έργου », δήλωσε ο Ιλαρίων.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ συμμετείχαν σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Φράιμπουργκ της Ελβετίας, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της συνάντησης μεταξύ του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και του Πάπας Φραγκίσκου στην Κούβα.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας και ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ σημείωσαν τη σπουδαιότητα της διεξαγωγής ετησίων εκδηλώσεων αυτής της φύσεως ως αποτελεσματικού μέσου προωθήσεως συνεργασίας μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών υπό το φως των διατάξεων της Κοινής Δηλώσεως, την οποία υπέγραψαν οι Αρχηγοί των δύο Εκκλησιών στις 12 Φεβρουαρίου 2017 στην Αβάνα.

Η συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη και του Πάπα πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα στις 12 Φεβρουαρίου και διήρκησε περίπου δύο ώρες. Οι επικεφαλής των εκκλησιών απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υπερασπιστεί τους χριστιανούς της Συρίας και του Ιράκ.

Tagged: