Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 | 4:14

Στα Στροφάδια τιμήθηκε η ανάμνηση της παρόδου του λειψάνου του Αγίου Νικολάου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO| Σπύρου Παπαγεωργίου

Με αρχιερατική θεία λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στις Στροφάδες νήσους τιμήθηκε η εορτή της παρόδου του ιερού λειψάνου του αγίου Νικολάου του θαυματουργού από την Ζάκυνθο.

Το μυστήριο της θείας ευχαριστίας τέλεσε ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος που μετέβη στο νησί συνοδευόμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως Ζακύνθου.

Κάθε Μάιο και συγκεκριμένα στις 10 του μήνα, η Εκκλησία της Ζακύνθου αναθυμάται την πάροδο του λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το νησί, κατά την μετακομιδή Του από τα Μύρα της Λυκίας προς το Μπάρι της Ιταλίας, γεγονός που τοποθετείται ιστορικά στις 10 Μαΐου 1087.

Τὸ 1087 μ.Χ., ἐπὶ αὐτοκράτορος Ἀλεξίου Κομνηνοῦ (1081 – 1118 μ.Χ.) καὶ Πατριάρχου Νικολάου Γ’ τοῦ Γραμματικοῦ (1084 – 1111 μ.Χ.), ἡ ἐπαρχία τῆς Λυκίας καὶ ἡ πόλη τῶν Μύρων δεινοπαθοῦν ἀπὸ τοὺς Ἀγαρηνούς. Γι’ αὐτὸ καὶ οἱ μοναχοί, ποὺ διακονοῦσαν στὸ προσκύνημα τοῦ Ἁγίου Νικολάου, συναινοῦν στὴν πρόταση «ἐμπόρων» ἀπὸ τὸ Μπάρι τῆς Ἰταλίας, ποὺ στὴν πραγματικότητα ἦταν κληρικοί, νὰ πραγματοποιήσουν τὴν ἀνακομιδὴ τῶν ἱερῶν λειψάνων καὶ τὴν μετακομιδὴ στὸ Μπάρι.

Κατὰ τὴν συναξαριστικὴ παράδοση, τὸ Ἅγιο λείψανο ἀναχώρησε τὴν 1η Ἀπριλίου τοῦ 1087 καὶ ἔφθασε στὸ Μπάρι στὶς 20 Μαΐου.

Το πλοίο το οποίο μετέφερε το λείψανο του Αγίου, συνοδευόμενο από άλλα δύο, σταμάτησε σε διάφορα λιμάνια της Μικράς Ασίας, σε νησιά του Αιγαίου, σε πόλεις της Πελοποννήσου και στις 10 Μάη του 1087 έφτασε στη Ζάκυνθο (η οποία μπορεί να ταυτιστεί με τη Συκέα που αναφέρεται στο σχετικό με την ανακομιδή του λειψάνου κείμενο) και παρέμεινε για σύντομο διάστημα πιθανόν κοντά στο ακρωτήρι Σχοινάρι όπου και υπάρχουν ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας στη μνήμη του.

Η ανάμνηση του περάσματος του ιερού λειψάνου από το νησί γιορτάζεται ως σήμερα με μεγάλη λαμπρότητα στις 10 Μάη με πολλά πανηγύρια κυρίως στην ύπαιθρο του νησιού, ενώ η γιορτή θεωρείται ότι έχει καθιερωθεί πριν ακόμα το 16ο αιώνα. Το μόνο γνωστό σχετικό στοιχείο είναι η σχετική ακολουθία η οποία συντέθηκε από το ζακυνθινό υμνογράφο Γεώργιο Ιωαννούλη και τυπώθηκε στη Βενετία το 1797.

Δυστυχώς, η αρχαιότητα του γεγονότος του περάσματος του Αγίου και οι καταστροφές λόγω των σεισμών, εξαφάνισαν κάθε αρχειακό τεκμήριο στερώντας μας από σαφείς σχετικές πληροφορίες.

Τα τελευταία χρόνια επίκεντρο του εορτασμού είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Σχίνων στο χωριό Φιολίτης ενώ την ίδια μέρα γιορτάζει επίσημα και ο Άγιος Νικόλαος του Μώλου στη «χώρα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ