ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΠΑΡΤΗ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ
Την ανάγκη πιστοποίησης όλων των μοναστηριακών προϊόντων ώστε να προστατευτούν από τις απομιμήσεις υπογράμμισαν οι ομιλητές κατά τις σημερινές εργασίες της διημερίδας που διοργάνωσε η Διακονοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στη Σπάρτη για τις κοινές προοπτικές μοναστηριακών προϊόντων και μικρών παραγωγών στον ορθόδοξο χώρο.
“Είναι επιβελημένη η δημιουργία ενός μηχανισμού εντός των μοναστηριακών ορίων, για να μη γίνει κάτι σαν ΜΚΟ, που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα των μοναστηριακών προϊόντων”, τόνισε ο υπεύθυνος διακίνησης μοναστηριακών προϊόντων του Αγίου Όρους κ. Νικόλαος Ταπούρης στην ομιλία του “μοναστηριακά προϊόντα και διαδικτυακή διάθεση. Προβλήματα- προοπτικές”.
Ο κ. Ταπούρης έκανε ακόμη λόγο για τις τιμές των μοναστηριακών προϊόντων και τα παράπονα που εκφράζονται κατά καιρούς ότι είναι υψηλές. “Τα προϊόντα που παράγονται σε ένα μοναστήρι, στο χέρι συνήθως, δεν μπορούν να έχουν την ίδια τιμή με αυτά που παράγονται σε μια βιομηχανία ή σε ένα εργοστάσιο” εξήγησε.
Επισήμανε δε ότι η παραγωγή διαφόρων προϊόντων δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός των μοναχών αλλά ένα μέσο σωματικής άσκησης και συντήρησής τους. “Το πρώτιστό μέλημα του μοναχού είναι η πνευματική άσκηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινού και μοναστηριών όσον αφορά στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, δήλωσε ότι αυτή δεν πρέπει να διαρραγεί και η ευθύνη για τη διατήρησή της βαρύνει κυρίως τους μοναχούς.
Από την πλευρά του, ο πατήρ Επιφάνιος από το Ιερό Κελί του Αγίου Ευσταθίου Μυλοποτάμου στην ομιλία του “Αρχή και εξέλιξη της παραγωγής μοναστηριακών προϊόντων στο Άγιο Όρος”, που ανέγνωσε ο πατήρ Ιωακείμ καθώς ο π. Επιφάνιος δεν μπορούσε να παραβρίσκεται στη διημερίδα, προτείνει να δημιουργηθεί μια μικτή επιτροπή από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Γεωργίας Χαλκιδικής και αγιορείτες μοναχούς η οποία θα δίνει πιστοποίηση στα αγιορειτικά προϊόντα προκειμένου να σταματήσουν να κυκλοφορούν αμφιβόλου προέλευσης προϊόντα ως αγιορειτικά.
Τη δημιουργία ενός πανορθόδοξου δικτύου διανομής και διακίνησης μοναστηριακών προϊόντων πρότεινε ο καθηγητής στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Μπελίδης στην ομιλία του “πιστοποίηση, προώθηση και διακίνηση προϊόντων μικρών παραγωγών και ιερών μονών”. Ο κ. Μπελίδης έκανε λόγο για τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη διακίνηση των μοναστηριακών προϊόντων, υπογραμμίζοντας τη σημασία και τις προοπτικές ενός καλά οργανωμένου σχεδίου και δικτύου για την προώθηση και διακίνησή τους.
Ο πατήρ Σεραπίων από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, έχοντας ως θέμα του “Ορθοδοξία εστί αψευδής περί Θεού και κτίσεως υπόληψις (Αναστασίου Σιναϊτου Οδηγός, κεφ. Β’, Περί πίστεως). Η ευχαριστιακή θεώρηση της παραγωγής της γης”, μίλησε για τη ζωή των μοναχών στο Άγιον Όρος, εφιστώντας την προσοχή τους, ασχολούμενοι με την παραγωγή διαφόρων προϊόνταν, να μη ξεφύγουν από τον πρωταρχικό τους σκοπό που είναι η θέωση.
Επιπλέον, ο π. Σεραπίων εξήγησε το σύμβολο της ΔΣΟ, φιλοτεχνημένο στη γυναικεία μονή της Ορμύλιας Χαλκιδικής στο οποίο εικονίζεται το Άγιο Πνεύμα που συμβολίζει την ενότητα των χριστιανών.
Η μοναχή Θεοσέμνη από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής των Χανίων μίλησε για τη “βιολογική καλλιέργεια και τη σχέση της με την ορθόδοξη παράδοση”. Εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους η μονή παράγει διάφορα προϊόντα, όπως ελαιόλαδο και σαπούνι, με βιολογική καλλιέργεια. Στόχος του μοναστηριού είναι όχι μόνο η προβολή των συγκεκριμένων προϊόντων του αλλά και η προώθηση των οφελειών της βιολογικής καλλιέργειας.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο έργο της μονής στους τομείς διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων μέσα από σχετικά προγράμματα που υλοποιεί στους χώρους της
Από τις εργασίες της διημερίδας δεν έλειψε η συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας που είναι το προσφυγικό καθώς ο κ. Valery Alekseev, Σύμβουλος της ΔΣΟ, στην εισήγησή του μίλησε για τις “Παγκόσμιες ανάγκες σε τρόφιμα. Ο κόσμος αντιμέτωπος με το προσφυγικό ζήτημα”.
Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με εμπεριστατωμένες εισηγήσεις από ειδικούς φορείς και επιστήμονες στη διακίνηση και προώθηση μοναστηριακών προϊόντων καθώς και από μικρούς παραγωγούς από διάφορες περιοχές της χώρας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις που παραγματοποίησαν μοναχές και μοναχοί από τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Σερβία και την Ελλάδα οι οποίοι, στο πλαίσιο του μοναστικού τους κανόνα, ανέδειξαν παραγωγικές πρωτοβουλίες διαφόρων ειδών προϊόντων προς βρώση, πόση, ένδυση αλλά και άλλους τομείς της βιοτής.
Μέσα από εικόνες και δείγματα των προϊόντων που παράγουν τα οποία μοίραζαν στους συμμετέχοντες, οι μοναχές και οι μοναχοί από όλο τον ορθόδοξο κόσμο μετέφεραν σε όσους παρακολούθησαν τη διημερίδα τα δικά τους βιώματα από τα διακονήματα και το εργόχειρό τους.
Στο κλείσιμο της διημερίδας, ο Σύμβουλος της ΔΣΟ Δρ Κώστας Μυγδάλης, συνοψίζοντας τις ποικίλες τοποθετήσεις που ακούστηκαν, τόνισε ότι είναι σημαντικό “να γίνουν κοινά βήματα” στην προώθηση και διακίνηση των μοναστηριακών προϊόντων στις ορθόδοξες χώρες.
Όπως λέει ο πατήρ Επιφάνιος από τον Μυλοπόταμο, η διακίνηση των μοναστηριακών προϊόντων, εκτός των άλλων, είναι ένας τρόπος “οι μοναχοί να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά στον Θεό”.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΣΟ