Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 | 20:59

Σε νέο κύκλο εισήλθε ο Θεολογικός Διάλογος Ορθοδόξων – Αγγλικανών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ένας από τους παλαιότερους θεολογικούς διαλόγους που διεξάγει η Ορθοδοξία, ο διάλογος με τους Αγγλικανούς, εισέρχεται πλέον σε μια νέα φάση.

Από την πρώτη συνάντηση εκπροσώπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Εκκλησιών της Αγγλικανικής Κοινωνίας στην Οξφόρδη το 1973 ως το τέλος του 20ου αιώνα ο μεταξύ τους θεολογικός διάλογος είχε ήδη κάνει τεράστια πρόοδο. Η πρόοδος αυτή αντικατοπτρίζεται στις Κοινές Δηλώσεις που εκδόθηκαν στη Μόσχα το 1976 και στο Δουβλίνο το 1984 και αποτελούν βασικούς σταθμούς στην πορεία του διαλόγου, ενώ ως το τέλος του 20ου αιώνα είχε ολοκληρωθεί όλη η απαραίτητη προπαρασκευή για την είσοδο του διαλόγου στην ουσιαστικότερη πλέον φάση του, κατά την οποία θα συζητείτο το θέμα ‘‘Εκκλησία’’.

Η φάση αυτή του Διαλόγου ολοκληρώθηκε το 2006 με την έκδοση της Δήλωσης της Κύπρου «The Church of the Triune God», η οποία παρουσιάστηκε επίσημα στον Αρχιεπίσκοπο του Canterbury και στον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Αββαείο του Westminster το 2007.

Από το 2006 και εξής αντικείμενο των συναντήσεων αποτέλεσαν θέματα ανθρωπολογίας. Η φάση αυτή του διαλόγου ολοκληρώθηκε με την έκδοση της Δήλωσης του Buffalo της Νέας Υόρκης το 2015 υπό τον τίτλο: In the Image and Likeness of God: A Hope – Filled Anthropology (Κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού: Μια ελπιδοφόρα ανθρωπολογία).

Από το 2016 αντικείμενο του νέου κύκλου του θεολογικού διαλόγου Αγγλικανών – Ορθοδόξων αποτελεί η διερεύνηση των πρακτικών συνεπειών στο σύνολο των ηθικών παραμέτρων της ζωής του ανθρώπου που ανακύπτουν από τις θεολογικές αρχές που διατυπώνονται στην κοινή δήλωση του Buffalo. Ο κύκλος αυτός ξεκίνησε με τη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη θρησκευτική πρωτεύουσα της Ιρλανδίας Armagh τον Σεπτέμβριο του 2016 και συνεχίστηκε με τις συνδιασκέψεις της Μάλτας (Οκτώβριος 2017) και της Λάρνακας της Κύπρου (Οκτώβριος 2018). Τα επιμέρους θέματα που απασχολούν τις τελευταίες αυτές συνδιασκέψεις αφορούν στα πολύπλοκα και πιεστικά προβλήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικολογία, καθώς και το ζήτημα του τέλους της ζωής του ανθρώπου.

Για την προετοιμασία των κειμένων που θα συζητηθούν στην επόμενη ολομέλεια της Διεθνούς Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων – Αγγλικανών, τον προσεχή Οκτώβριο, συγκροτήθηκε Συντακτική Επιτροπή, στην οποία από πλευράς Εκκλησίας της Ελλάδος μετέχει ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου.

Τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής φιλοξενήθηκαν ιδιαίτερα θερμά στους χώρους της Αρχιεπισκοπής του Καντένμπουρυ και συνεδρίασαν στις 27 και 28 Ιουνίου υπό την προεδρεία των δύο συμπροέδρων της Διεθνούς Επιτροπής, τον Most Revd Dr Richard Clarke Αρχιεπίσκοπο του Armagh και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα.

Κατά το διήμερο των εργασιών της η Επιτροπή συζήτησε και επιμελήθηκε τα κείμενα «Stewards of Creation: A Hope-filled Ecology» και «Dying Well: the Christian approach to Life and Death», που αναφέρονται αντίστοιχα σε ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικολογία καθώς και στο ζήτημα του τέλους της ζωής.

Κατά τη λήξη των εργασιών, τα μέλη της Επιτροπής έγιναν δεκτά από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ και Πριμάτο πάσης Αγγλίας Justin Portal Welby, ο οποίος παρέθεσε προς τιμήν τους γεύμα στην κατοικία του.

Οι εργασίες της Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου θα συνεχιστούν κατά την επόμενη Συνδιάσκεψη της Ολομέλειας, που θα συγκληθεί στο Canterbury της Αγγλίας από 10 έως 17 Οκτωβρίου 2019 και θα φιλοξενηθεί από την Αγγλικανική Κοινωνία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ