Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022 | 6:13

Σε κλίμα συγκίνησης οι Ορθόδοξοι του Βελγίου αποχαιρέτισαν τον μακαριστό επίσκοπο Ευμενείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, κατάνυξης κι ευλάβειας αποχαιρέτισαν χθες κλήρος και λαός της μητρόπολης Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κατά την εξόδιο ακολουθία τον Επίσκοπο Ευμενείας κυρό Μάξιμο στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών.

Από εσπέρας, έγινε η υποδοχή του λειψάνου του μακαριστού αρχιερέα στον μητροπολιτικό ναό, παρουσία του μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, πλήθους ιερέων και λαϊκών, οι οποίοι ετέλεσαν τρισάγιο. Ακολούθησε η ανάγνωση του ευαγγελίου από τους παρευρισκομένους κληρικούς έως της 9ης πρωινής όπου ξεκίνησε ο όρθρος κι ακολούθησε η θεία λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βελγίου και του καθορισμένου αριθμού κληρικών.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, άρχισε η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του κ. Αθηναγόρα, συμπαραστατουμένου από τον μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανάσιο, τον επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, καθώς και κληρικών της μητρόπολης Βελγίου.

Εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος παρέστη ο επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος. Το παρόν έδωσαν επίσης εκπρόσωποι άλλων ομολογιών καθώς κι ελληνικές διπλωματικές αρχές.

Λίγο πριν το τέλος της εξοδίου ακολουθίας, τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της μητρόπολης π. Σταύρος Τριανταφύλλου. Λόγο εκφώνησε ο εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, ο επίσκοπος Λεύκης, καθώς και ο μητροπολίτης Βελγίου.

Στη συνεχεία, ανεγνώσθησαν τα συλλυπητήρια γράμματα του μητροπολίτη πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμονος, του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, καθώς και του εν Βελγίω Αρχιερέως του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Σίμωνος. Τέλος, μίλησε ως εκπρόσωπος των Ορθοδόξων της Ολλανδίας η κυρία Χούκ.

Η ταφή του μακαριστού μητροπολίτη, σύμφωνα με την επιθυμία των οικείων του, θα τελεσθεί αύριο στη γενέτειρα του Στυλίδα.

Ο μακαριστὸς Επίσκοπος Ευμενείας κυρός Μάξιμος (κατά κόσμον Ιωάννης Μαστίχης) γεννήθηκε στη Στυλίδα Φθιώτιδος την 30ὴν Σεπτεμβρίου 1935. Διήκουσε τα εγκύκλια μαθήματα εις το Δημοτικόν Σχολείον του Δήμου Στυλίδος. Σπούδασε τρία έτη στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας και κατόπιν στη Θεολογική Σχολὴ της Χάλκης, αποφοιτήσας το έτος 1958.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στον ναὸ της Αγίας Τριάδος της Σχολής, το έτος 1958. Από του Δεκεμβρίου 1958, υπηρέτησε ως ιερατικώς προϊστάμενος του ναού του αγίου Νικολάου Ρόττερνταμ Ολλανδίας μέχρι της εκλογής του σε Βοηθὸ Επίσκοπο της μητρόπολης Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ευμενείας, χειροτονηθείς την 11 Δεκεμβρίου 1977. Από το 1992 εγκατεστάθη στις Βρυξέλλες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ