Το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων προσπάθησε να ενισχύσει χθες από την Ξάνθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας τους πολίτες να αγωνίζονται για την “ιερή τους πατρίδα”.

“Να χύσουμε και την τελευταία σταγόνα του αίματός μας για την ιερή μας πατρίδα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Ξάνθης.

Οι εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου με την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας από την ομώνυμη μονή της Ξάνθης. Ακολούθως, τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός στον καθεδρικό ναό της Του Θεού Σοφίας της πόλης.

Στον εσπερινό, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Κοζάνης κ. Παύλος και Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Την Κυριακή το πρωί, στον μητροπολιτικό ναό Τιμίου Προδρόμου της πόλης τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κοζάνης κ. Παύλου ενώ συμμετείχαν οι μητροπολίτες Μαρωνείας κ. Παντελεήμων και Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, τελέστηκε δοξολογία για την επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης. Στον ναό του Τιμίου Προδρόμου, μάλιστα, είχε τελεστεί πριν από ενενήντα έξι χρόνια η πρώτη δοξολόγια, μετά την απελευθέρωση της Ξάνθης.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και παρέλαση στο κέντρο της πόλης. Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος έχρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμο δημότη της πόλης.

Ο κ. Παυλόπολος, στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές για την τιμή που του επεφύλαξαν, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας μεταξύ των Ελλήνων. “Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Να αγωνιζόμαστε χωρίς να κοιτάμε τι μας χωρίζει πολιτικά ή θρησκευτικά, αρκεί να έχουμε ένα στόχο, να τηρούμε απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους”, επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο δίδαγμα που μπορούμε να αντλήσουμε από την επετειακή ημέρα λέγοντας ότι “το δίδαγμα από τα Ελευθέρια της Ξάνθης είναι το τι μπορούμε να καταφέρουμε εμείς οι Έλληνες όταν συνδυάζουμε αρμονικά τις ένοπλες δυνάμεις με τη διπλωματία”.

Τέλος, παρακίνησε τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες “να συνεχίσετε και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Ξάνθη, να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας”.

Η Σοφία Καρεκλά έχει σπουδάσει δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ. Εργάζεται σε τηλεοπτικά κι έντυπα Μέσα, από το 2006.

Ετικέτες: