Κυριακή 28 Μαΐου 2023 | 16:15

Σανίδα σωτηρίας από την Εκκλησία σε πρόσφυγες και μετανάστες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Χείρα βοηθείας στην ελληνική πολιτεία έτεινε η Εκκλησία η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να συνδράμει με τις δικές τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία που κατέχει στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης και ένταξης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την ενδοχώρα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, συναντήθηκαν σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Εκκλησία για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει όχι μόνο η πρόθεση και η διάθεση, αλλά και οι κατάλληλες υποδομές. Η Εκκλησία προτίθεται να συνδράμει την κυβέρνηση στη διαχείριση του μεταναστευτικού μέσω του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων και της ΕΚΥΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των δράσεων που μελετούνται είναι η συνδρομή της Εκκλησίας στην εξεύρεση ακινήτων κατάλληλων για τη στέγαση οικογενειών προσφύγων και μεταναστών, καθώς και ασυνόδευτων ανηλίκων. Παράλληλα, μέσω του Κέντρου Παλιννοστούντων και Μεταναστών, και της υποδομής και της τεχνογνωσίας που αυτό κατέχει, θα δοθεί συνδρομή σε νομικό και γραφειοκρατικό επίπεδο για την διεκπεραίωση αιτημάτων ασύλου κλπ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει θερμή διάθεση να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στον χριστιανικό προσφυγικό πληθυσμό. Πάντως, η Εκκλησία φέρεται ότι έχει θέσει και κάποια αυστηρά προαπαιτούμενα, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων, καθώς εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλάβει ολοκληρωμένα προγράμματα (φιλοξενία-εκπαίδευση- απασχόληση- κοινωνική ένταξη), κάτι που σημαίνει ότι θα αποκλειστεί η συμμετοχή οποιασδήποτε άλλης ΜΚΟ ή άλλης υπηρεσίας στα συγκεκριμένα προγράμματα.

Στην σημερινή συνάντηση, εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο και τους δυο υπουργούς συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Υ.Ο. Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο. Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, Πρόεδρος του Κέντρου, Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, καθώς και ο Διευθυντής του Κέντρου Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης. Σύνδεσμοι με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για μεν την Ε.Κ.Υ.Ο. θα είναι ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, Γενικός Διευθυντής αυτής, για δε το Κέντρο ο Διευθυντής αυτού, Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, καθώς και τα τεχνικά κλιμάκια αυτών.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, δεν θα υπάρξει χρηματική επιβάρυνση για την Εκκλησία, καθώς οι δράσεις, εφόσον τελικά οριστικοποιηθεί η συνεργασία με την κυβέρνηση, θα χρηματοδοτηθούν μέσω των κονδυλίων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

«Η σημερινή συνάντηση έγινε με σκοπό να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και την Εκκλησία που έχει τις κατάλληλες δομές. Η συνεργασία ξεκινάει με καλές προϋποθέσεις γιατί και από τις δυο πλευρές υπάρχει καλή διάθεση. Από την πλευρά της Εκκλησίας το ”Κέντρο Παλινοστούντων και Μεταναστών” έχει όλες τις απαραίτητες δομές για νομική βοήθεια για απόδοση ασύλου, αλλά και για επανένωση οικογενειών. Σήμερα συζητήθηκε η δυνατότητα να δοθούν ακίνητα της Εκκλησίας ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οικογένειες μεταναστών και ασυνόδευτα ανήλικα», δήλωσε μετά την συνάντηση ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, πρόεδρος του Κέντρου Παλινοστούντων και Μεταναστών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ